Преди да избера мини заек за домашен любимец трябва да знам:

2
Добави коментар

Напоследък декоративният заек се превърна в традиционен домашен любимец. Не само традиционен, но и предпочитан! Най-вероятно една от основните причини това да е така е защото повечето хора го смятат за лесно отглеждан питомец. Това обаче не е съвсем вярно твърдение.

Мини зайчето има много крехко здраве, поради което е важно да се следи постоянно здравословното му състояние. За да избегнете проблеми трябва да се спазват някои правила, като например правилно хранене, подходяща стайна температура, пазене на хигиенична обстановка. Освен това има много нежна костна структура, което го предразполага към лесни наранявания. Ако имате малко дете, около 3-4 годишно, трябва да знаете, че декоративният заек не е подходящ за Вас.

Като всеки друг гризач и заекът има склонност към това да изгризва дрехи, мебели, кабели и други подобни, като по този начин може сериозно да повреди имуществото.

Този вид домашни любимци са особено любвеобилни и социални животинки. Обичат да имат компания, както и да им се обръща много внимание. Разбират се добре с други животинки, което позволява да бъдат съчетавани както с кучета, така и с котки.

Необходимо е да извеждате пухкавия гризач извън клетката поне по веднъж на ден в продължение на 1-2 часа. Тази разходка е изключително полезна за зайчето. Ушатият питомец обича да се завира къде ли не. Когато е пуснат на редовната си ежедневна разходка ще си търси хралупа, за да се скрие. Това не трябва да Ви притеснява, тъй като му е в природата.

Декоративният заек особено лесно се дресира и привиква към дадени команди. Също като домашните котки може да бъде научен на хигиенни навици, което ще Ви позволи да не го държите в клетка постоянно или въобще.

Заекът е териториално животно. Не е хубаво да се събират два или повече индивида от един пол. В протовен случай последват непрекъснати битки, които могат сериозно да увредят някого от ушанковците. Също така е възможно по време на зрялост да маркират дадена територия. Познати са няколко начина за предотвратяване на този процес.

За да пристъпите към избор на домашен заек, както и какъвто и да е друг питомец, е хубаво преди това да сте се запознали с предимствата и недостатъците му. Много хора виждат витрина на магазин, в който се продават животинки, решават импулсивно да си вземат мини зайче и си мислят, че в много лесно и приятно да си отглеждат. След месец си променят мнението и се отказват от него и се чудят на кого да го дадат.

А Вие готови ли сте да си отглеждате мини заек?

Полезни статии