Бил Гейтс за Microsoft, Стив Джобс и бъдещето на технологиите

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Основателят на Microsoft и изтъкнат филантроп Бил Гейтс се включи в онлайн чат сесия, в която отговори на многобройните въпроси на своите почитатели. Сред темите, обсъдени в разговора, се наредиха евтините удоволствия, ваксините и, разбира се, технологиите.

На въпроса на кой нереализиран продукт на Microsoft би дал втори шанс, Гейтс отговори, че това е WinFS – система за складиране и управление на данни, която е трябвало да дебютира едновременно с Windows. „Винаги съм искал да разбера какво би се случило с нея”, добави той.

Гейтс разкри още, че едва преди седмица е взел за първи път в ръце новия таблет на Microsoft Surface Pro. „Много е приятен”, оцени го той и добави, че отговаря на потребителите от 80-инчов тъчскрийн, работещ на Windows 8.

Въпреки че вече не прескача столове със ските си, за да се упражнява, Гейтс още пише код за удоволствие и подарява книги (а не софтуер) на близките си за Коледа.

Запитан за отношенията си със Стив Джобс, Гейтс отговори внимателно. „Той и аз се уважавахме взаимно. Най-големият ни съвместен проект беше Макът – там Microsoft вложи повече хора от Apple, тъй като написахме доста приложения. През годините често се срещах със Стив. Дори прекарах един следобед с него няколко месеца преди трагичната му смърт.”

Според Гейтс в момента търсачката Bing е „по-добрият продукт”, върху който е свършена „изумителна работа”.

На въпроса как технологиите на бъдещето ще повлияят на живота на потребителите и дали ще се доближат до значението на настолния компютър, той очерта бляскави хоризонти.

„Роботите, всепроникващите екрани и възможността да разговаряме с компютрите ще промени начина, по който гледаме на тях. Когато технологиите за виждане, чуване и писане (включително на ръка) се усъвършенстват, ще започнем да общуваме с компютрите по нов начин”, допълни той.