ГЕРБ предлага Гроздан Николов Илиев за съдия в Конституционния съд

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

/Поглед.инфо/ Парламентарната група на ПП ГЕРБ предлага кандидатурата на Гроздан Николов Илиев за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В момента Гроздан Илиев е заместник на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Гроздан Илиев е завършил право в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през м. декември 1972 г. След успешно издържан изпит за правоспособност през 1974 г. започва професионалната му кариера на прокурор и съдия. Кариерното му развитие последователно преминава през различни длъжности в органите на съдебната власт. До 1979 г. като районен прокурор ръководи районната прокуратура в гр. Елин Пелин. След показани добри резултати в областта на наказателния съдебен, следствен и общ надзор преминава на работа като прокурор в Софийска окръжна прокуратура, където освен с наказателно правораздаване, е натоварен и с дейността по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите. През месец май 1983 г. преминава на работа в Софийски военен съд, където изпълнява безупречно служебните си и професионални задължения до месец май 1989 г., когато с Решение на Деветото Народно събрание е избран за член на Военната колегия на Върховния съд. След създаването на Върховния касационен съд продължава кариерата си на наказателен съдия и до настоящия момент, като от 13 май 2009 г. ръководи Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Гроздан Илиев е изграден професионалист, за чийто опит и експертни познания имаме непосредствени впечатления от работата му по различни законопроекти, разглеждани в Комисията по правните въпроси на 41-то Народно събрание. Работил е активно по множество промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекси. Една от най-значителните реформи по отношение подобряване на бързината на правораздавателната дейност е свързана с промените в НПК, подготвени с активното негово участие на експертно ниво. Бяха разработени и приети нови правила, с които се ограничи възможността за връщане на наказателните дела, водеща до безкрайното им движение между инстанциите, като се предоставиха на касационната инстанция правомощията и на въззивна инстанция, с оглед окончателното решаване на делото от касационния състав след трето поред касиране на делото.

Съдия Илиев е участвал и в реализиране на тунинг проект „Укрепване на еднообразното прилагане на новото процесуално законодателство на България“ и „Укрепване на административния капацитет“, като допринася в издаването на сборник „Вътрешни актове на Инспектората към Висшия съдебен съвет“.

Той участва активно и в национални съвещания на ръководителите на съдилищата в България по повод критичните бележки в Четвъртия и Петия доклад на Европейската комисия по приложението на Механизма за състоянието на съдебната реформа. В неговата дългогодишна професионална кариера не му е налагано дисциплинарно наказание.

Наред с доказания професионализъм смятаме, че Гроздан Илиев притежава и онези нравствени качества, авторитет и безупречна репутация които са необходими за заемане на високоотговорната длъжност съдия в Конституционния съд на Република България, се казва в съобщението на ГЕРБ.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели