ОПЕК повиши прогнозата си за потреблението на петрол

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Организацията на страните – износителки на петрол (ОПЕК), повиши прогнозата си за потреблението през тази година заради засилващото се търсене на горива в нововъзникващите пазари, съобщава Bloomberg. Според новите изчисления, за да покрие търсенето, ОПЕК ще трябва да произвежда средно 29.8 млн. барела дневно през 2013 г., което е със 100 хил. повече от прогнозираното преди месец. Според месечния бюлетин на организацията през януари средното дневно производство на страните членки е надхвърляло значително това количество, като е достигало 30.3 млн. барела.

Повишена прогноза

„Предвид сигналите за възстановяване на световната икономика и по-студеното време в началото на тази година прогнозата за ръста на търсенето на петрол в глобален мащаб през 2013 г. бе ревизирана нагоре. Голяма част от повишеното търсене се дължи на Китай“, заявява секретариатът на ОПЕК, базиран във Виена. Според организацията търсенето през годината ще се увеличи с 800 хил. барела, или 0.9%, до 89.7 млн. дневно. Това е повишение с 80 хил. барела спрямо предишната прогноза. Половината увеличение – 400 хил. барела дневно, ще се дължи на Китай.

Фючърсите на суровия петрол сорт брент са нараснали с 6.7% от началото на годината на фона на стабилизирането на двете най-големи икономики – САЩ и Китай, както и на спекулациите, че еврозоната вече е преживяла най-тежкото от дълговата криза. Във вторник търгуваният на лондонската борса петрол поскъпна с още близо 0.5% до 118.68 долара за барел. „Ако икономическата ситуация продължи да се подобрява, има сериозен шанс да видим цената на брент над 128 долара за барел“, коментира Герит Замбо, брокер в германската Bayerische Landesbank, цитиран от Bloomberg. От своя стана тексаския суров петрол поскъпна с 0.7% до 97.66 долара за барел.

Стабилност на цените

През януари дванадесетте членки на ОПЕК са произвеждали с 320 хил. барела повече от официално определения през декември таван от 30 млн. барела дневно. Саудитска Арабия, която е най-големият производител и неформален лидер на ОПЕК, е намалила доставките на суров петрол със 75 800 барела до 9.1 млн. барела дневно, за да поддържа цените. Организацията, която включва още Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Обединените арабски емирства и Венецуела, е насрочила следващата си среща за май. В края на миналия месец генералния секретар на ОПЕК Абдала ал Бадри коментира, че предвид данните от големите икономики организацията едва ли ще наложи нови ограничения на производството и че не се очаква срив на цените през тази година. ОПЕК прогнозира ръст на производството в страните извън организацията от 900 хил. барела до 53.9 млн. барела дневно.