Осъдиха събирач на дългове за тормоз над невинен

2
Добави коментар
mignews
mignews

Фирмата изнудвала русенец погрешка за 30 000 лв.

Фирма събирач на дългове бе осъдена да заплати 1000 лв. обезщетение за тормоз и нанесени морални щети на русенец. Столичната колекторска фирма „Макроадванс“ АД, със седалище в София, започнала да иска 30 000 лв., но просто сбъркала длъжника. Служител на дългосъбирачите се объркал от съвпадение на трите имена и не се досетил да провери и ЕГН-тата на борчлията и русенеца.

Така един ден в началото на 2012 година човечецът изведнъж започнал да получава известия, че дължи 29 988,12 лв. Срещу него имало и образувано изпълнително дело от колекторската фирма. Русенецът се стреснал, изпаднал в шок и се опитал да обясни, че не дължи такава сума, пише „Преса“.

От фирмата обаче така и не си направили труда да проверят случая, а започнали да го заплашват, че ще му запорират заплатата и ще разпродадат имуществото му на търг. Човекът се разболял, а тормозът над него и семейството му се разгорял с пълна сила – обаждания, писма и т.н. Натискът продължил до юли 2012 г., когато във фирмата събирач на дългове се сетили да направят проверка по случая и открили грешката си. Оказало се, че сбъркал техен служител, който задвижил процедурата.

Според колекторите става дума за „техническа грешка“. Русенецът обаче завел дело в районния съд в дунавския град и осъдил събирачите на дългове. Според Темида служителите на колекторската фирма са проявили „нехайство, невнимание и безотговорност при изпълнение на задълженията си“. Очаква се присъдата да бъде обжалвана на следващата инстанция.