Брус Уилис е жив и пак тормози лошите

5
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Да остарее, да остарее, колко да остарее Брус Уилис? С напредването на годините актьорът може и да забавя леко движенията и да няма толкова много сила, но това води само до по-леки оръжия. Какъвто е и случаят в „Умирай трудно: Денят настъпи“.

„Умирай трудно 5“, както го наричаме всички, е най-новият епизод от приключенията на Джон Маклейн. Няма как да сте го забравили – смел до безразсъдност, чаровен до сърдечно съкрушение, безмилостен към враговете и най-важното – винаги нарамил чувството си за хумор. Маклейн си е Маклейн колкото и филма да му посветят. Единственото, което може да го разклати психически, е синът му Джак. Оказва се, че се е замесил в гадни, миризливи, руски престъпни лайна. Таткото, разбира се, макар и леко отегчен, се качва на самолета и отива в Русия, за да подкрепи отрочето си.

Там бързо разбира, че синът му не е отрепка, за какъвто го е мислел, а работи здраво и то много опасна работа. И макар че не са в отлични бащино-синовни отношения, Джон и Джак Маклейн запретват ръкави (да, този път няма потници, но и кой ли иска вече да гледа Брус Уилис по потник, виж, младият Джай Кортни си заслужава всеки сантиметър плът) и се впускат в опасна мисия, включваща спирки в Русия и Припят.

„Умирай трудно: Денят настъпи“ разчита на много зрелищни каскади с джипове, бусове, бронирани автомобили, хеликоптери и какво ли още не. Омесен добре с множество престрелки, падания и кръв, филмът на Джон Мур е добър опит на режисьора да измие срама след откровения провал „Макс Пейн“ (2008). Отчасти му се е получило и то главно благодарение на Уилис и Кортни.

Alexandra films

Впечатление на мъжката аудитория ще направи Юлия Снигир, която играе Ирина – дъщеря на политическия затворник Юри Комаров (Себастиян Кох), заради когото става целият калабалък. Тя е рускиня, родена в СССР през 1983 г. и притежава типичната руска кукленска красота и дълбоки очи.

С перфектно времетраене от 97 минути, с умели шеги и саркастични погледи с марка „Брус Уилис“ и точното попадение в лицето на Джай Кортни, „Умирай трудно: Денят настъпи“ се вписва чудесно в калъпа „неангажиращ екшън“. Дотолкова неангажиращ и лек, че не може да стъпи и на малкия пръст на „Умирай трудно 1“ и „Умирай трудно 2“.

Премиерата на филма в България е на 15 февруари.

Ако тази рецензия ви е харесала, присъединете се към Div.bg във Facebook, за да следите всички забавни материали и видеа, които публикуваме.