Изкуствено създаден вирус убива раковите клетки

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Учени от калифорнийската компания Jennerex, специализирани в технологиите за биотерапия, проведоха експеримент с изкуствен вирус, проектиран на генетично ниво, целта на който се явяват клетките на злокачествените ракови тумори. Всички 30 пациента, болни от неизлечима форма на рак на черния дроб са получили значителна добавка време в отредения им от лекарите живот, тъй като новият вирус ефективно е поразил болните клетки, намалявайки злокачествените образувания и забавяйки процеса на образуване на нови ракови клетки.

16 от пациентите са получили ударна доза вирусна терапия, като са удължили живота си средно с по 14.1 месеца. А 14 от тях, получили по-малка доза от вируса са продължили живота си с 6.7 месеца. „За първи път в историята на борбата с рака ние демонстрирахме, че използването на правилно проектиран на генетично ниво вирус може да окаже положително действие на лечението, удължавайки живота на пациента“ – разказва Дейвид Кирн, учен, взел участие в изследванията.

 

Едномесечните изпитания на ваксината Pexa-Vec са показали, че изкуственият вирус може да се използва за лечение на прогресиращи ракови образувания. „Въпреки успехите за изминалите 30 години в областта на лечението на рака, основани на химиотерапията и биотерапията, повечето тумори си остават неизлечими, тъй като преминават в метастази, т.е. започват да се разпространяват и поразяват и други органи. Затова е необходимо разработването на нови, мощни средства за имунотерапия, подобни на ваксината Pexa-Vec, които не само сами се борят със заболяването, но и да карат собствената защитна система на пациента активно да напада раковите клетки. Ваксината Pexa-Vec съдържа вируса JX-594, проектиран на базата на ваксината за едра шарка. Приемът на ваксината довежда до проява у пациентите на симптоми, наподобяващи на тежък грип, които обаче отшумяват за едно-две денонощия. В момента се готви следващата фаза на клинични тестове на Pexa-Vec, в които ще участват 120 пациенти с различни ракови заболявания в различен стадий.