Основни СЕО техники

1
Добави коментар
popo90
popo90

СЕО е съвкупност от техники, целящи да доведат обекта на оптимизацията (сайт, електронен магазин и тн) до по-високи позиции в Гугъл. Професионалните СЕО оптимизатори имат свои трикове, които най-вероятно трудно биха споделили с лекота. Но въпреки това СЕО техниките могат да бъдат обособени в три главни категории. Темата е частично засегната в статията „Какво е СЕО оптимизация”. В следващите редове ще се запознаете по-подробно с Бялото, Сивото и Черното СЕО (или просто оптимизация).

 

Черно СЕО (Черна оптимизация).

Ще започна в обърнат ред, тъй като Черната оптимизация е рискова и трябва да бъдете добре информирани за нея, преди да разберете повече за другите техники. Черното СЕО са различни начини да бъдат заблудени търсещите машини. Ако подобен опит бъде засечен от търсачката (в случая Гугъл), то въпросният сайт ще бъде сериозно наказан. В последно време алгоритмите на Гугъл са се подобрили сериозно и повичето от техниките на Черното СЕО са напълно безмислени да бъдат дори изпробвани – това само може да ви доведе главоболия. Най-общо тези техники могат да бъдат обобщени като алгоритми представящи добре оптимизиран продукт (страница) на търсещите машини, докато на потребителите на страницата е предоставен съвсем различен резултат. Това е грубо нарушаване на правилата на повечето интернет търсачки. Тъй като Черното СЕО е важна тема, ще й бъде отредена специална статия.

Сиво Сео (Сива оптимизация)

Много е тънка разликата между Черното и Сивото СЕО. Тя е най-вече, че използващите я нарушават някои правила на Гугъл, но не и най-сериозните. Например Гугъл забранява купуването и продаването на линкове. Докато при Черното СЕО е твърде вероятно потребителят да попадне на страница-боза, защото търсачката е била заблудена, то при Сивото СЕО, шансът това да се случи е незначителен. За да бъде класирана високо съответната страница, тя трябва да има добро съдържание, но ако към нея сочи линк от уважаван сайт (който е бил закупен) , това би я придвижила още по-нагоре в класацията. Ако сайт бъде уличен в купуването или продаването на линкове, както се досещате…следва наказание.

Бяло СЕО (Бяла оптимизация)

Това е най-добрият начин да оптимизирате вашата страница. Спазвайки правилата на гугъл, може да бъдете сигурни, че не само няма да бъдете наказан, ами и ще бъдете възнаграден. Гугъл толерира честните уеб администратори. Най-добре е да се спрете на този вид СЕО, макар че резултатите няма да бъдат постигнати веднага, даже доста по-бавно отколкото при другите техники. Въпреки това, както казахме, ще сте сигурни, че в един момент няма да бъдете внезапно наказан и вашите позиции в търсенето да спаднат.

 

Изброените техники са обща категоризация на начини за СЕО оптимизация. Всяка от тях има различни под-техники за постигане на крайния резултат, като в настоящата статия са дадени само примери. За всяка от категориите е отделена статия, в която ще разберете повече, както и какво да правите и какво да не правите в никакъв случай. Разбира се, ако искате вашата СЕО кампания да е успешна.