Супервулкан може да унищожи живота на Земята

2
Добави коментар
mignews
mignews

Под Тихия океан се оформя супервулкан, който може да унищожи живота на Земята след 200 милиона години, прогнозират американски учени. Две или повече скалисти „грамади“ с големина на континенти се сблъскват при движението си в земната мантия на 2900 км под Тихия океан. Така те създават кладенец с частично разтопена скала, голям колкото щата Флорида, и увеличават вероятността за изригване с бедствена сила, съобщиха в. „Дейли телеграф“ и в. „Дейли мейл“.

Опасността обаче е далечна. Ако прогнозите се сбъднат, дотогава има от 100 милиона до 200 милиона години.   Скалните грамади бяха открити през 90-те години на миналия век. Те лежат малко над земното ядро под едни от най-активните вулканични зони на Южния Тихи океан и Африка. За новото изследване са използвани сеизмични вълни, за да бъдат получени образи на вътрешността на Земята, подобно на начина, по който рентгеновите лъчи показват човешкото тяло. Така учените от университета на Юта установиха, че скалните масиви се блъскат един в друг. Подобен механизъм може да генерира масивно изригване с пагубни последици.

Учените за засекли движението на плочите с данни от 51 земетресения дълбоко под земната повърхност, като са разглеждали промените във вълните, за да регистрират вариациите в скалите над ядрото. След това с компютърни симулации те определили формата и размера на скалните масиви и идентифицирали петната от полустопена скала по краищата им.