Лекарство за астма помага при затлъствяне

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

/Поглед.инфо/ Лекарството за астма в същото време премахва затлъстяването. Лекарствата за астма amleksanoks, които се продават в аптеките без рецепта помагат на мишките да се справят със затлъстяването и с негативните ефекти на диабета чрез инхибирането на два гена – „изгаряне на калории“ в тялото на гризачите, казват биолози пред списанието за медицина Nature.

Диетите рядко помагат за отслабване, защото тялото се адаптира към много ограничения на калориите, забавя се метаболизма, в резултат, на което човек „защитава“ своите излишни килограми.

Очевидно, amleksanoks променя тези реакции като принуждават организма да изгаря повече калории, „- каза Алън Салтиел от Университета на Мичиган. Стигна се до това заключение след като се откриха промени в метаболизма на мишките, които са приемали amleksanoksa. Дори по време на първите експерименти, проведени през 2009 г., учените забелязали, че това лекарство има благоприятен ефект върху здравето на мишките.

Лекарите тествали тази хипотеза в две популации от изключително затлъстелите мишки, които са получили допълнително тегло по естествен път или поради генетично предразположение към затлъстяване.

Според изследователите, допълнение към диетата на гризачите amleksanoksa значително намалява теглото си, и намалява нивото на глюкоза в кръвта. Експертите обясняват този резултат от факта, че лекарството е за намаляване на дейността на двата гена – Ikke и TBK1, които с липса на енергия могат да накарат организма да отслабне. Учените все още не знаят дали ще има подобен ефект на това лекарство при хората.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели