Застрашени ли сте от глаукома?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Приблизително двама на всеки 100 души над 40 години са засегнати от откритоъгълна глаукома. Направете си сами този тест, за да проверите дали сте предразположени към развитие на глаукома.

АВТО ТЕСТ: Застрашени ли сте от глаукома?

Точната причина за глаукомата е неизвестна, но няколко фактора увеличават риска. Вие сте склонни към развитие на глаукома, ако:

сте над 40 години;
имате афро-карибски произход;
страдате от диабет;
сте фамилно обременени; лекувате се с кортикостероиди;
подложени сте на стрес;
имали сте травма или възпаление на окото;
имате заболяване на кръвоносните съдове.

Ако се предразположени към това очно заболяване, може би е добре да спазвате следните съвети на специалистите:

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

Намалете кофеина. Той е един от предпо­лагаемите фактори за повишено вътреочно на­лягане. Избягвайте да пиете повече от 2 чаши кафе, 4 чаши чай или 4 кофеинови напитки на ден.

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

Движете се. Аеробните или силовите упражнения спомагат за намаляване на вът­реочното налягане. Някои изследвания са установили, че хората с глаукома, които спортуват повече от три пъти в седмицата, са намалили вътреочното налягане с 20%. Въпреки това не преустановявайте приема на лекарствата за глау­кома. Попитайте лекаря си за подходяща програма с физи­чески упражнения.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

Преглеждайте редовно очите си. Ако сте над 40 години и имате фамилна обремененост с

глаукома, задължително се подлагайте на очни прегледи веднъж годишно. Очният лекар ще измери вътреочното наля­гане, но самите вие трябва да следите за признаците на вло­шаване на зрението. Преглеждайте очите си на всеки две го­дини след 45-годишна възраст. Нелекуваната глаукома води до слепота, която обикновено настъпва постепенно, затова ранната диагноза и лечение могат да спасят зрението ви.

НАЧИН НА ЖИВОТ

Откажете цигарите. Никотинът свива кръ­воносните съдове, а тютюнопушенето увелича­ва вътреочното налягане.

 

Какво ни разболява в офиса?

 

Публикувано в категории: Очни болести

Автор simeonova

Внимание! Опасна очна линия!

Очната линия може да бъде опасна за здравето на окото

Възрастовосвързана дегенерация на макулата – какви са симптомите?

Възрастовосвързаната дегенерация на макулата (ВСДМ) е състояние, при което клетките в макулата започват да отслабват. Тъй като обикновено се среща при по-възрастните хора, то е известно като възрастовосвързана дегенерация на макулата – оттук и съкращението ВСДМ. За щастие измененията в ретината могат да бъдат установени при очен преглед, много преди зрението да пострада, затова редовните очни прегледи могат да ви спасят от ослепяване. Можете да предприемете много мерки, за да се защитите от ВСДМ – например да откажете цигарите, да започнете да спортувате и да се храните здравословно.

4 причини за загуба на зрението

Провеждането на редовни очни прегледи е важно по редица причини, но основната е, че това може да спаси зрението ви. С течение на годините лещата на окото и фините мускули, които я контролират, понижават ефективността си при промяната на фокуса.

Пренебрегваните сигнали на диабета – ето кои са!

14-и ноември е обявен от Световната здравна организация за Международен ден на борбата с диабета. Водещи експерти припомниха по този повод за симптомите на опасната болест, на които мнозина не обръщат внимание.

Бъдете внимателни! Рискът от далекогледство се увеличава с възрастта!

Хората, които страдат от далекогледство (наричано още хиперметропия или хиперопия), могат да виждат далечните обекти доста ясно, но трудно фокусират близките предмети. Състоянието се наблюдава, когато очната ябълка е прекалено къса или роговицата не е достатъчно извита и затова светлинните лъчи от близките предмети все още са прекалено раздалечени в момента на достигане на лещата.

Ранното установяване на глаукомата може да спаси зрението!

Може да не разберете, че страдате от глаукома, докато не стане прекалено късно. Затова вероятно повече от всяко друго очно заболяване глаукомата е пример колко важно е да се подлагате на редовни очни прегледи. Когато се установи на ранен етап, в повечето случаи заболяването може да се лекува, преди да причини постоянна вреда. Но ако не бъде регистрирана, тя може да доведе до загуба на зрението. След навършване на 40-годишна възраст двама на всеки 100 души развиват някаква степен на глаукома – десетки милиони са засегнатите в целия свят.

ЛУМИГАН / LUMIGAN

ЛУМИГАН е лекарствен продукт под формата на капки за очи – предназначен е за предотвратяване и лечение на глаукома самостоятелно или в комбинация с други продукти.

Ефектът от прилагането на ЛУМИГАН е интензивно отделяне на вътреочна течност, което предпазва зрителния орган от високо вътрешно налягане.

МОНОПРОСТ капки за очи/ MONOPROST eye drops

МОНОПРОСТ е лекарствен продукт, прилаган при глаукома и хипертензия. Чрез тези капки за очи се овладява и редуцира повишеното вътреочно налягане, застрашаващо зрението. Капките за очи МОНОПРОСТ постигат намаляване на налягането чрез ускорено отделяне на вътреочни течности към кръвоносната система.

ГЕЛТИМ / GELTIM

ГЕЛТИМ е гел за очи тип бета-блокер, предназначен за пациенти със специфични офталмологични заболявания. Прилага се при диагнози с повишено вътреочно налягане като очна хипертония и глаукома.

ВИЗИН / VESENE

ВИЗИН е лекарствен разтвор, чието прилагане овладява малки очни раздразнения и снема дискомфорта, неутрализира зачервяването.