5 от най-полезните храни, които да включите в хранителния си режим

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

5 от най-полезните храни, които да включите в хранителния си режим

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ:

 

1.      Рибата осигурява висококачествени белтъчини с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Тлъстите риби (скумрия, сьомга и риба тон) са богати на омега-3 мастни киселини. Консумирайте по две порции прясна риба седмично, като е добре поне едната да е тлъста,

2.      Варивата са най-ценният източник на зеленчу­кови белтъци. Бедни са на мазнини и калории, осигу­ряват желязо за вегетарианците и съдържат много влакнини, особено разтворими, които понижават холестерола.

3.      Плодовете във всички разновидности са полезни за здравето и е много по-добре да се консумират цели, а не под формата на сокове. Някои представители като боровинките, кивито и ягодите са особено богати на антиоксиданти и влакнини.

4.      Овесената каша при редовна консумация има роля в поддържането на стабилно тегло и здраво­словни нива на холестерола. Овесените ядки са богати на влакнини и белтъчини и са източник на магнезий и селен.

5.      Сладките картофи съдържат бета-каротин, който синтезира антиоксиданта витамин А. Богати са: на витамини С и В6, а също и на влакнини.