Бивш шофьор на Пашата ръководи ЧЕЗ

4
Добави коментар
mignews
mignews

Бившият шофьор на един от основателите на групировката СИК Румен Николов – Пашата е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ – България.  Димитър Стефанов – Митко Каратиста ръководи компанията, срещу която през последните седмици има масови протести заради надписани сметки за ток.

Заради близостта на Румен Пашата с Бойко Борисов, енергийният министър Делян Добрев не смее да го привика за обяснения относно метода на ценообразуване на сметките за електрическа енергия. Днес в парламента министърът бе принуден да коментира поведението си. „Не знам кой е Митко Каратиста, никога не съм го виждал. Държавата, доколкото знам в момента, няма представител в тези дружества, защото те са частни“, каза той в отговор на журналистически въпрос. „Ако е назначавал някой Митко Каратиста то това не съм аз. Не знам, някой от министрите преди мен е, нямам информация, но ако ви интересува ще проверя“, обеща още Делян Добрев.

Той бе в Народното събрание, за да даде обяснения за сигнала, подаден днес до Комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта от депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Румен Такоров. В него става дума за очевиден конфликт на интереси между ръководителя на проекта за подготовка, проучване и проектиране за изграждане на междусистемна газова връзка България – Сърбия Евгени Консулов и министъра, поради съвместни бизнес дейности по общи проекти.  Делян Добрев обаче опроверга твърденията им и се закани да ги съди за клевета и набедяване, защото се опитвали да го “дискредитират”. “Явно много им преча, това е персонална атака срещу мен без основание”, заяви той и осведоми медиите, че Евгени Консулов има 8 г. опит в международни проекти, около 10 – 15 на брой, по програма ФАР, който за 16 месеца работа по визирания проект от левите депутати е получавал по 281 лв. на месец на граждански договор. Компетентността му била в сферата на контрола на изпълнението на проектите на граждански договори към министерства, по контрола на изпълнението на проектите.

От обясненията му стана ясно, че няма намерение да освобождава от поста й новия ръководител на ДКЕВР Юлиана Иванова заради признанието й, че е продавала незаконно цигари. „Тя не е знаела, че това е незаконна дейност“, защити я министърът. Ако Юлиана Иванова е допуснала нарушение има санкции и те ще бъдат наложени, поясни той и повтори, че тя не е продавала незаконно цигари нарочно. “Мислите ли, че тя умишлено го е правила това нещо?”, запита Добрев медиите. И си отговори: “Аз не мисля, че това може да бъде причина за смяна на току-що назначеният председател на ДКЕВР”.