Инфлацията през януари стигна 4.4% на годишна база

6
Добави коментар
yApple

 Инфлацията през януари спрямо същия месец на миналата година достигна 4.4%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Потребителските цени през януари в сравнение с декември са се повишили с 0.4%.

В началото на тази година в сравнение с края на предходната хранителните продукти и безалкохолни напитки са поскъпнали с 1.7 на сто, а при алкохола и тютюневите изделия НСИ регистрира покачване на цените с 0.1%. Със съшия темп поскъпва и транспортът. Това са основните фактори движещи инфлацията нагоре.

 

В същото време облеклата и обувките поевтиняват с 3.2%. Режийните разходи като за жилищата като вода, електроенергия, газ и други горива, намаляват с с 0.7%. Цените на мебелите падат с 0.5%.

 

На месечна база индексът на цените в т. нар. малката потребителска кошница нараства с 1.1%, което се дължи основно на поскъпването на хранителните продукти с 2%.

 

Като цяло посочените данните за инфлацията са тревожни. Причината е, че ускоряването на ръста на потребителските цени не се дължи на повишено търсене и съответно производство, а е на фона на практически липса на икономически ръст през последните месеци.

Към статията няма коментари. Напишете първия.