Шалом: България да признае за депортираните евреи през 1941-1943

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Чешкият президент направи кръгом – отказа се от парада в Москва

2015-04-10 22:01:58

Гърция не кандисва – поиска от Берлин 278 млрд. евро репарации

2015-04-07 07:34:46

Организация на евреите в България“Шалом“ призова днес правителството да поеме моралната отговорност за действията на пронацистката българска власт спрямо евреите, от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и  Пирот, които са били депортирани през периода 1941 – 1943 година.

От организацията отбелязват, че българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. България спасява 48 000 евреи, но не успява да спре депортирането на 11 000 евреи от придадените към България по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия – исторически факт, който не може да се отрече.

„Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население“, посочват от „Шалом“.

В същото време от организацията смятат, че историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат „да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще“.

Позицията е приета от най-висшия управителен орган на „Шалом“ – Отчетно-изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г. и потвърдена от Изпълнителното бюро на ОЕБ „Шалом“ на 31 януари 2013 година. 

Темата бе коментирана от президента Росен Плевнелиев в края на януари с думите: „Светът ще ни уважава тогава, когато покажем фактите, а не когато премълчаваме един или друг аспект“.

Тази година България отбелязва 70 година от спасяването на българските евреи със серия събития в страната и извън нея.