ЕРП-тата с 10% печалба от всяка фактура за ток

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Експерти от Института за енергиен мениджмънт са се постарали да обяснят кое какво е в толкова обстойно-неразбраните фактури за ток, които получава всеки абонат в България. Фактите, по които умуват експертите са пределно ясни. Първият е общата стойност на електричеството за периода – 177.31 лева. Оттук нататък обаче почват българските реалности, създадени за да измъкват от потребителите максимални цени. Потребеният ток струва 69.16 лева, а доставката му до дома на абоната – 78.60 лева.

Уникално, като се има предвид опита на другите европейски държави и САЩ. В материал на БЛИЦ изнесохме фактура за ток от Ню Йорк, където таксите са в порядъка на 1-2 долара при цена на електроенергията, платена от абоната от 93 долара.

Общите разходи – за ток и за пренос са 147.76 лева, останалото до 177 лева е ДДС.В редица държави този данък за ток на битови абонати е по-нисък от средния за страната, у нас – не. Защо, е въпрос на държавна политика. В конкретния случай ДДС е 29.55 лева.

Парите на абоната вече са в ЧЕЗ- 177 лева и 31 стотинки. ЕРП-то от тях плаща на НЕК, на друга своя дъщерна фирма – ЧЕЗ Разпределение и на държавния бюджет. В крайна сметка след разплащане с всички, като печалба за дружеството и неговата дъщерна компания остават 16.42 лева или 9.3% от парите на абоната.
 
Странното в тези цифри е,че ЧЕЗ електро излиза на загуба от малко над 9 лева, но ако съберем резултата му с дъщерната компания ЧЕЗ Разпределение вече нещата са в плюс. Иначе щеше да остане съмнението, че чехите работят на загуба от любов към българите и доплащат сметките ни за ток. 

БЛИЦ приканва своите читатели от чужбина да изпращата на e-mail: [email protected] сметките си за ток от нормалните държави, в които живеят.