Десислава Атанасова: Лекари продължават да изнудват пациенти

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Разпоредена е проверка на случая с 4-месечното бебе, което не беше прегледано от лекар от Спешна помощ, съобщи за Нова телевизия министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя обясни, че повикването е било 17-то за тази нощ за този екип. По думите й, наистина е имало закъснение на екипа, което се дължи и заради бавното прехвърляне на сигнала от телефон 112. Тя обаче съобщи, че лекарката наистина е заварила едно доста агресивно семейство.Атанасова е категорична, че взаимоотношенията лекар-пациент трябва да се регулират със закон. Според нея, причината за случилото се с 4-месечното бебе е и липсата на екипи в Спешна помощ.Тя съобщи, че през януари месец е имало пик на повикванията в Спешна помощ в София и поясни, че това досега не се е случвало.

Атанасова отново коментира, че някои пациенти са изнудвани да плащат за избор на екипи или за изследвания. Тя определи като това като един от най-големите проблеми в здравеопазването. „Миналата година са подадени 20 хиляди сигнала в Министерство на здравеопазването. Те се отнасят за това, че отношението към пациентите е много лошо или им се искат пари“, заяви Десислава Атанасова.

Днес трябва да бъде обявен списъкът с редки болести, чието лечение ще бъде поето от НЗОК. Министър Атанасова информира, че болестите са 8. /БЛИЦ