Нови доказателства – швейцарската Мона Лиза е първата на Леонардо

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Резултатите от нови изследване на швейцарската Мона Лиза, по-известна като „Айзелуортската Мона Лиза“ могат да бъдат доказателство, че картината е рисувана лично от Леонардо да Винчи, а не е копие от XVI век на Джокондата. Това съобщи Ройтерс, като цитира експерти от фонда „Мона Лиза“ в Цюрих. Заедно със специалисти от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих те са извършили радиовъглероден анализ на дървената дъска, на която е нарисуван портретът. Оказва се, че тя е от 1410-1455 г. Това опровергава досегашната хипотеза, че картината е късно копие на известната Джоконда.
Освен това, фондът е помолил италианския математик Алфонсо Рубино да съпостави „сакралната геометрия“ на Леонардо (Витрувианският човек ) с тази на швейцарската творба. Рубино е открил безспорни съответствия, които показват, че именно великият италиански художник е авторът.
Експертите от фонда предполагат, че Айзелуортската Мона Лиза, кръстена на лондонското предградие Айзелуорт (там е живял колекционерът Хю Блейкър, купил картината) е прототип на Джокондата, но не е била завършена.
Смята се, че за модел на Леонардо е служила Лиза Герардини – съпруга на търговеца на коприна от Флоренция Франческо дел Джокондоне. Той поръчал портрета в началото на XVI век. Във фонда предполагат, че през 1503-1505 г. е била нарисувана не Джокондата от Лувъра, а тази от Швейцария. Художникът не е успял да я довърши преди своето напускане на Италия през 1506 г. и я изпратил на клиента. Лувърската „Джоконда“ била нарисувана във Франция около 1516-та година.
Фондът „Мона Лиза“ бе създаден през 2010 г., за да докаже автентичността на картината, която някои смятат, че е само копие на шедьовъра от парижкия музей. Фондът привлече известни специалисти, за да докаже тезата си.

Към статията няма коментари. Напишете първия.