Уникален Григор Димитров на полуфинал в Ротердам след обрат срещу Маркос Багдатис – SportVox

5
Добави коментар
sheri
sheri

Григор Димитров се класира за втория си полуфинал в АТП през 2013-а година, след като в четвъртфиналите на турнира в Ротердам, който е с награден фонд от 1,575,875 евро, надделя изключително трудно с 6-7(4); 7-6(0); 6-3 над своя добър приятел Маркос Багдатис. С днешния си успех Гришо се превърна в първия българин, достигащ до полуфинал на състезание от категория АТР 500.

Срещата очаквано започна с надмощие на сервиращите и резултатът се движеше гейм за гейм. В осмия хасковлията на два пъти имаше скрити сетбола, но съперникът му оцеля след силни начални удари и по този кипърецът изравни за 4-4. Стигна се до тайбрек, в който Гришо направи една-единствена грешка след форхенд в аут, който даде минипробив и аванс от 3-1 на Багдатис. До края Маркос не сбърка при сервисите си и спечели сета със 7-4.

Втората част тръгна с равенство 2-2, след което Гришо получи шанс за брейк, но мощна бомба от ракетата на кипъреца доведе до дюс. Българинът получи още една възможност и този път не я изпусна, за да пробие за 3-2. В следващия гейм Багдатис можеше да запише ребрейк, но Димитров отрази точката за пробив и дръпна с 4-2. В седмия гейм хасковлията пропусна чудесен шанс за нов брейк, с който да реши гейма, а веднага след това загуби и подаването си и кипърецът изравни за 4-4. Това провокира избухването на първата ни ракета и счупване на ракетата.

Следващият девети гейм бе най-красивият в двубоя и бе пълен с красиви отигравания. Гришо се добра до нов скрит сетбол, но и този път не съумя да се възползва от него и след много битка Маркос поведе с 5-4. В крайна сметка се стигна до нов тайбрек, в който българинът тотално доминираше и спечели с разгромното 7-0.

Димитров удължи серията си без загубена точка, след като в началото на третия сет взе подаването си на нула, а след това поведе с 40-0 при сервиса на съперника си. Багдатис, обаче, изравни за 40-40, отразявайки трите шанса за пробив, но чудесен уинър на Григор му донесе четвърти брейкпойнт. Този път кипърецът намери мрежата и брейкът стана факт – 2-0. Димитров затвърди пробива след труден гейм, в който отрази точна за пробив и дръпна с 3-0.

Седмият гейм се оказа кулминационен за победата на българина, след като той отрази два брейкбола на съперника си и задържа подаването си, за да запази аванса си от 5-2. След уникално разиграване и контракъса Гришо достигна до мачпойнт още при подаването на Багдатис, но кипърецът все пак взе сервиса си и намали на 3-5. При своя сервис първата ни ракета нямаше проблеми и след два часа и 31 минути се класира за полуфиналите след 6-3 и 2-1 сета.

С днешния си успех Димитров си осигури 180 точки за световната ранглиста, а в спор за място на финала ще срещне победителя от мача между Хуан Мартин Дел Потро и Ярко Ниеминен, които играят по-късно днес.