Почина актьорът Тодор Колев

1
Добави коментар
Meloman.bg
Meloman.bg

Tweet

Pin It

Популярният актьор Тодор Колев почина днес след продължително тежко боледуване, съобщи БТА.

Харесай страницата ни във Facebook

Агенцията се позовава на информация от Съюза на артистите в България.

Тодор Колев бе приет в тежко състояние в клиниката по травматология на ВМА още по Коледа. Той страдаше от рак на белия дроб от около година и половина.

Около Коледа обаче състоянието му се влоши. Бяха му открити разсейки в костите и гръбначния стълб. Лекарите го оперираха с надеждата състоянието му да се стабилизира. Това бе третата подред хирургична интервенция на актьора.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и Театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. 

Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ и „Вход свободен“. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

През септември 2007 г. Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It