Взривът над Челябинск е 20 пъти по-мощен от бомба над Хирошима

1
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Това е най-мощният болид, който пада от времето на Тунгуската катастрофа

Учени от американската аерокосмическа агенция NASA са определили мощността на взрива на Челябинския метеорит над Урал. Според техните разчети, тази мощност е била 300 клотона в тротилов еквивалент, което е 20 пъти повече от мощността на хвърлената над Хирошима атомна бомба. „Количеството енергия, която се отдели при взрива, беше около 300 килотона. Взривът беше на височина 20-25 км.”, обяви на пресконференция специалистът от меоритното подразделение към Центъра за космически полети на NASA Бил Кук.

Преди това руските експерти бяха оценили мощността на взрива на 50 килотона. Взривната вълна беше засечена от няколко пункта за следене, предназначени за контрол върху ядрените опити.

Според експерта Бил Кук, диаметърът на Челябинския метеорит е бил около 15 метра, а скоростта около 18 км/сек. Благодарение на това, че той е летял под малък ъгъл – около 20 градуса е станало възможно и наблюдението на час от полета му. „Това е най-мощният болид, който пада върху Земята от времето на тунгуската катастрофа.”, отбелязва ученият. Той отново подчерта, че няма връзка между метеора в Урал и прелетелият преди няколко часа покрай Земята астероид 2012 DA14.

По последни данни от ударната вълна по време на метеоритният дъжд над Урал са били повредени почти 3 000 сгради, пострадали 1145 души. 50 от тях са в болница. Двама са в тежко състояние. 52-годишна жена ще бъде доставена за лечение в Москва, тъй като има две счупвания на гръбначния стълб.

БЛИЦ

16/02/2013