Пчеларски инвентар и пчелни продукти от производителя

4
Добави коментар
niki_frenskia
niki_frenskia

Здравословен, чист и натурален, пчелният прашец се използва от много хора като богат източник на витамини и минерали, за повишаване тонуса, при диети и активна спортна дейност. Стимулира образуването на червените кръвни клетки, заздравява стените на кръвоносните съдове, укрепва сърцето и нормализира високото кръвно налягане.
Прочети Още

Наричан още „природен антибиотик“, прополисът има много полезни медицински и лечебни свойства. Препоръчва се за подсилване на имунната система, както и против вируси и грип. Уникален продукт, притежаващ широк обхват на биологично действие без каквато и да било токсичност за човека.
Прочети Още

Всеки знае за полезните съставки на меда. Той е жизненоважен естествен продукт, дарен на пчелите и е обогатен с върховни антибиотици. Притежава доказани имунологични свойства, благодарение на което се увеличават защитните сили на организма. Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха.
Прочети Още

Считано за „божествена храна“, пчелното млечице остава най-ценния продукт от пчелата. Доказано е активното му влияние върху обмяаната на веществата, регулацията на нерванта система и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява умората и нормализира кръвното налягане.Активната му съставка 10-HDA, помага на организма да пребори редица бактерии и вируси, а също и забавя стареенето на организма. Неговите свойства и приложения продължават да бъдат отривани и до днес от медицината и козметиката.
Прочети Още

Всичко започва през 1909 година, когато Йовчо Димитров Вълков, родом от село Красново (Пловдивско), който дотогава учи на занаят много хора в своята коларо-железарска работилница, продава златните обици на жена си и с тях закупува първата си отводка, която пренася на ръце от село Кръстевич(на 4км. от с. Красново). Постепенно увеличава кошерите до 50 броя. През 1927г. Йовчо става известен из цяла България със своя нов занаят – пчеларството. За сватбата на дъщеря си – Костадинка Данчева през 1951г. , той и подарява четири дванадесет-рамкови кошера. Заедно със съпруга си, Костадинка и Петко започват също да отглеждат пчели, като кошерите стават 40. След събитията през 1944г. , Йовчо Вълков е принуден да напусне селото. След години труд той успява да построи голяма за времето си къща, която бележи с изображението на пчела(съществуваща и до днес). През 1961г. Петко и дядо Йовчо започват да вадят и продават пчелно млечице на НЕКТАРКООП, и така стават вторите частни производители на пчелно млечице в България, а също така стават известни из цяла Южна България като първите, които се занимават с частно вадене на пчелна отрова(1964г.). Дядо Йовчо се споминва на 70 годишна възраст. Няколко години по-късно през 1976г. почива и мъжът на Костадинка – Петко. Така тя остава да се грижи сама за пчелите, които се намират в село Крушево – лятно време на палатка в балкана, а зимата – продава изкараната продукция на „Четвъртък Пазар“ в Пловдив. След време на баба Костадинка започва да помага дъщеря и – Иванка Хосейни. Цялото семейство поема грижите и работата по пчелите и скоро кошерите стигат до почти 500. На 85 години, баба Костадинка продължава да помага, но със развитието на семейната фирма вече се занимават дъщеря и, зет и, както и нейните внуци.