Лазаня с конско месо открита в търговската мрежа у нас

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Лазаня с конско месо открита в търговската мрежа у нас

16.02.2013 г., 13:55

Лазаня с конско месо е била открита сред предлаганите хранителни стоки на голяма търговска верига в България, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Продуктът е произведен във Франция. Проверката за него е била стартирана по сигнал на Еврокомисията. Изпратен е за изследване в Германия. Всички количества – общо 86 килограма, са били иззети от магазинната мрежа. Екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая тази нощ.

Скандалът с продажбата на лазаня с конско месо в Европа се разраства. Сред най-силно засегнатите страни е Великобритания, чиито медии непрекъснато излъчват информация по случая през последната седмица. Хранителният продукт е бил сервиран дори на ученици в училищни столове в страната.

Междувременно Евросъюзът налага спешни мерки за изследване на съмнителната кайма, заради откритото конско месо в хранителни продукти в половината му държави. Последният случай бе в Австрия. Подозренията до този момент падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.