Бизнес поуки от успеха на Тарантино

5
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Легендарният американски режисьор Куентин Тарантино стана жива икона с филмовото си творчество, едновременно противоречиво, издигано в култ, критикувано и определяно като революционно. Университети в САЩ вече предлагат курсове, чийто учебен план изучава проблемите на расовата дискриминация, пресъздадени в продукциите му, и ефектите на поп културата в Америка.

В тази връзка, авторите на американското списание за предприемачи Entrepreneur се заеха да изследват успеха му от бизнес перспектива. Те разговаряха с Робърт Джей Томпсън – професор по Телевизионна и популярна култура в Университета на Сиракуза, както и с Тод Дюит – професор по мениджмънт в Университета „Райт Стейт“ в Дейтън, Охайо. Допитаха се и до мнението на фенове на кино творчеството на Тарантино. Цялото им проучване имаше за цел да отговори на въпросите кое прави продукциите на Тарантино толкова популярни и печеливши, кои са бизнес уроците, които могат да се извлекат от лентите му, и какво можем да научим от тях за кариерата си.

„Героите на Тарантино са напълно от потока“, казва проф. Томпсън. „Те говорят на език, който обикновените хора разбират, спускайки в популярната култура препратки, които всички ще разберат“, отбелязва той.

Въпреки че филмите на Тарантино са критикувани заради изобилието от насилие, езика и въпросите, които засягат, от успеха на автора им могат да се изведат ценни бизнес уроци. Всички те са свързани с въпросите за какво да се оглеждаме, когато назначим някого, как да работим с останалите и какво да търсим в обучението, смятат от Entrepreneur.

Тук следват най-съществените уроци, изведени от изследването на изданието.

1. Намери правилното обучение, за да достигнеш до върха на играта. Огромни суми се изразходват ежегодно напълно безсмислено за програми за обучение, които не са ефективни, смята мениджмънт експертът Дюит. Причината е, че компаниите не поставят начело правилните преподаватели, които да обучават и мотивират служителите им.

2. В състава на екипа е всичко. Част от бизнес успеха на Тарантино се дължи на способността му да събира набор от актьори, които работят особено добре заедно. Други филмови продуценти вярват, че като назначават една голяма кинозвезда, тя може да „износи“ продукцията на гърба си и да я направи бокс офис хит. След това често се изненадват, когато инвестицията им не се възвръща както очакват. По същия начин много фирми смятат, че ще постигнат успех, като назначат един изтъкнат, скъпо платен талант, който да издърпа бизнеса им с внезапен ход. Тук възниква и темата за проблема с характера. Една от най-дискутираните теми сред бизнес изданията гласи „Какво да стори фирмата, когато нов кадър е постъпил на работа с перфектна автобиография и писмени препоръки, но след това става ясно, че не е способен да работи с екип?“

3. Успяват тези, които са се заобиколили с топ таланти. Това е клише от бизнес литературата, но остава абсолютно правило. Тарантино е известен с практиката си да се ангажира с добри проекти, почти изцяло създадени от самия него, в които той е сценарист, продуцент, актьор. Пословичен е също с чудатия си, но отличен кастинг. Мнозина от избраните от него актьори са работили с него през годините. По същия начин най-често постигат резултати бизнес лидерите, които се обграждат с познати, доказано ефективни кадри, на които знаят, че могат да разчитат и които не се страхуват от конфликта.