Как да приложим основните принципи на озеленяването в градината си

2
Добави коментар
wweb
wweb

Озеленяването е цяло изкуство, с чиято помощ ще превърнете двора си в прелестна градина. Съществуват няколко основни правила, които всеки трябва да спази. Към тях се отнасят определяне на фокусните точки, симетричност и т.н. Дизайнерските идеи, трябва да са съчетани с цялостното планиране и изграждане на градината, преди да се впуснете във финалната ландшафтна архитектура.

Като за начало..

Като за начало, помислете за климатичните условия, върху които ще изграждате градината си. Дали дворът ви е достатъчно осветен? Колко слънчева светлина пада на определените за озеленяване места? Често ли падат валежи? След като си отговорите на тези въпроси, следва планирането за цветя, растения и градинска мебел, които предпочитате. Те трябва да са съобразени с климатичните условия. Освен дърветата, храстите и цветята, е добре една красив градина да бъде оборудвана с пейки и беседки, огради, пътеки и др.

Подредба на елементите

Основата на прелестните градини е във фокусната точка – архитектурен елемент или избрано растение, което моментално привлича погледа към себе си. Другият основен принцип на озеленяването е рамкирането. Това е определянето на отделните участъци, които ще засадите с различна растителност, като постигнете баланс между големината, формата и цвета на растенията в съответната област.

Цветова гама

Определянето на цвета е най-важният елемент в дизайна, не само на градините, но и на всичко останало. Доказано е, че всеки един цвят влияе различно на психологическото състояние и настроението на човека. Използвайте топли цветове – оранжево, жълто и червено – ако искате градината ви да бъде забелязвана от разстояние. Докато синият, зеления и виолетовия цвят, не правят голямо впечатление, но също носят различни послания за подсъзнанието. Съчетанието на цветовете е от решаващо значение за цялостния архитектурен завършек на градината.

Ландшафт

Изборът на кашпи за цветя, декоративни елементи, ограда, алеи и пътечки придава финалния ландшафт на градината. Изборът и позиционирането на пейки, масички, беседки и скулптури е също толкова важно, колкото и изборът на растения.