ГЕРБ: За Дянков или добро, или нищо

3
Добави коментар
yApple

София. ГЕРБ коментира оставката на Симеон Дянков на принципа „или добро, или нищо“.

Това е лично решение. Мотивите са негови, заявиха от парламентарната група на управляващите.

Няма да чуете нищо лошо за Дянков. Оценката за работата му идва от международната финансова общност – в първата тройка сме по финансови показатели, каза депутатът Димитър Главчев.

В същото време ГЕРБ обяви, че застава твърдо зад решението на премиера Бойко Борисов за рокади в кабинета. След като има предложение за нов финансов министър, значи правителството не пада. Не е в интерес на държавата четири месеца преди избори да се прави предсрочен вот. Ако го направим, може да влезем в рекордите на Гинес, каза още Главчев.

ГЕРБ подкрепя промените в правителството, предложени от премиера Бойко Борисов, категоричен беше Александър Ненков.  Дончев и Павлова са хора, за които не е нужно да се говори, ясно е какво са направили. Павлова се е доказала, че е професионалист. Това може да се види от всеки, който пътува из страната ни, каза още Ненков. Според него позицията на финансов министър е много отговорна във време на криза и решението Дончев да е новият министър на финансите е отговорно.

Ненков обясни, че смяната на министри не е нещо необичайно за управлението на ГЕРБ. В последните години много министри бяха подменени. Това не е изненада. Промяна има когато някой не си е свършил работата или по лични причини, каза Александър Ненков.

По повод протестите в страната, депутатите от ПГ на ГЕРБ обясниха, че гражданите, които са ги избрали и са ги пратили в парламента трябва да търсят отговорност за високите сметки. Главчев обясни, че една седмица след появата на проблема ГЕРБ е поискал проверки на всички нива.  Пожалени няма да има, когато става въпрос за нарушени интереси на гражданите, на избирателите, допълни той.

Според него в публичното пространство вървят екзотични предложения от „създателите на модела в енергетиката, добили популярност като енергийно лоби или енергийна мафия”, да се извърши национализация на ЕРП-ата.

ЕРП-ата бяха продадени в края на управлението на НДСВ през 2004 г. Правителството на тройната коалиция имаше 4 години да осъществят следприватизационен контрол върху тези дружества, но това не се случи. Сега се сещат за национализация. Представете си какви са цените, на които са продадени ЕРП-ата и сега на какви цените биха се купили”, коментира Главчев. Според него у левицата има влечение към национализация, защото няма кой да контролира. „Не чух в приоритетите на конгрес на БСП какво се случва с проекта „Белене”. Може би се потвърди нашата теза, че референдумът е бил един фойерверк, за да подгрее конгреса, коментира Димитър Главчев. Целта на искането за предсрочни избори може би е да се спрат всички проверки, които сме разпоредили, смята той.