Почивка в Будва – полезна информация – тема за Черна гора – Idi.bg

56
Добави коментар
tao
tao

 

 

Будва е една от перлите на адриатическото крайбрежие и е сред най-посещаваните курорти в Черна гора. Населението на града е около 16 000 жители, а бреговата ивица в района на Будва се нарича Будванска ривиера. Повече информация за конкретни предложения за почивка в Будва – тук.

 

Районът около Будва е бил населен още от древността. Според една от местните легенди градът е основан от финикиецът Кадмус, който е бил заточен в Тива. След като напуска Тива той и жена му Хармония намират подслон тук. Заради унищожително земетресение през 1979 г., Будва е изграден наново, като процесът по възстановяването отнема 8 години.

В Будва е пълно с приятни малки кафенета и ресторанти (коноби), в които се сервират предимно морски деликатеси, подправени със специфични за Черна гора подправки – обикновено накиснати в зехтин. В ресторантите край брега можете да опитате вкусна рибена чорба и риба тон, приготвена по разнообразни начини. Разходете се край брега и се насладете на морето.То изменя цвета си през деня и в зависимост от това как грее слънцето, се променя от тъмносиньо до разнообразни зелени нюанси.

 

Будва има многовековна история и култура, но все пак това, което най-много привлича туристите са 38-те километра плажове. По Будванската Ривиера сезонът продължава повече от шест месеца в годината – между май и ноември. Ежегодно в този период тук пристигат стотици хиляди туристи. Повечето плажове са покрити с фин пясък, по-рядко с чакъл и скали. Плажовете започват от нос Платамуни и свършват при нос Дубовица (един до друг са наредени плажните ивици Яз, Словенска плажа, Бечичи, Рафаиловичи, Милочер и Булярице). Най-близо до Будва са Яз и Словенска плажа, където са разположени и повечето от големите хотели по ривиерата.

 

Могрен е може би най-популярният плаж в Будва. Той се е сгушил между няколко големи скали, а до него можете да стигнете по 500-метрова пътека, започваща от Стария град. Не по-малко красиви са плажовете в близките крайбрежни селища като Тръстено, Милочер и Свети Стефан. Доста атрактивен е и плажът Бечичи, който ще ви очарова със своя сивкаво-розов пясък.

 

 

Старият град

 

Старият град се намира върху полуостров в центъра на Будва. В миналото полуостровът всъщност е бил малък остров, който впоследствие се е свързва със сушата (с пясъчен провлак). Старият град има пет входа и е заобиколен от укрепления от XV в. – с порти, кули и крепостни стени. Там можете да се насладите на тесните улички и паметниците на средновековната култура. Повечето сгради са строени по венециански дизайн. Посетете и трите основни църкви, които се намират там („Свети Иван“ (VII в.), „Дева Мария дел Пунта“ (840 г.) и „Света Троица“ (1804 г.)). В красивата “Дева Мария дел Пунта” всяко лято се провеждат концерти, тъй като тя притежава изключително добра акустика.

 

 

От върха на крепостта “Кастел Санта Мария” се открива панорамна гледка към покривите на старинните къщи в града и извисяващата се над тях кула на църквата “Свети Иван”. Важно културно събитие в града е поетическатата надпревара на главния площад (Пиацета), която се провежда всяка година.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3348 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност