Присаждат бионична ръка, която може да усеща

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Швейцарски учени ще присадят бионична ръка на човек с ампутация, която за първи път ще предава усещанията за допир с предметите. Това съобщи учен от Федералния политехнически университет в Лозана на научна конференция в Бостън, САЩ.

„Тази ръка е истинска надежда за хората с ампутации. Това ще е първата протеза, която ще дава на човек усещането за хващане в реално време“, коментира на конференцията д-р Силвестро Мичера, цитиран от в. „Дейли мейл“.

Новата ръка е прикрепена директно към нервната система на човека с електроди, захванати към две или три от основните нервни окончания. Човек ще получава усещане за допир от върховете на всички пръсти, както и за движението на палеца, дланта и цялата китка.

До този момент изкуствените протези улавят сигналите от мозъка, предназначени за ампутираната ръка, и ги „превеждат“ в движение. Пациентите обаче нямат никакво усещане за това движение.

Екипът на университета в Лозана планира да трансплантира бионичната ръка на анонимен пациент в Рим по-късно тази година. Единственото, което е известно, е, че той е между 20 и 30 години и е загубил долната част на ръката си при инцидент. Човекът ще носи ръката в продължение на месец, за да се наблюдава как ще се адаптира. Ако всичко мине добре, учените ще започнат да разработват напълно функциониращ модел, който ще бъде готов за тестване в рамките на 2 години.

През 2009 г. по-ранен модел бе захванат към нервната система на пациент с ампутация с помощта на електроди. Тогава човекът докладва, че усеща игли, забити в дланта на бионичната ръка. При новия модел интърфейсът е много по-рафиниран, така че учените очакват ръката да може да изпълнява много по-детайлни движения и да може да бъде контролирана по-добре от мозъка.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти