Пресконференция на Бойко Борисов

25
Добави коментар
stoineff
stoineff

Извънредна пресконференция на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов свиква пресконференция след шест дни на протести срещу високите сметки за ток в страната, след заплахата от национална стачка на зърнопроизводителите и след като финансовия министър Симеон Дянков подаде оставка.

Борисов ще направи изявление пред медиите в 12:30 часа. От него се очаква да заяви дали поема политическата отговорност за социалното напрежение в страната.
Това в политиката се прави с подаване на оставка.

До този момент премиерът не е коментирал гражданските протести срещу високите сметки за ток и монополите, които вчера ескалираха в политически протест срещу правителството.

От репортажите от протестите в по-големите градове на страната вчера се видя, че гражданите не са удовлетворени само от оставката на Дянков и очакват поемането на отговорност и от премиера. В добавка, политически партии призоваха за предсрочни парламентарни избори и за назначаването на служебно правителство до провеждането им.

„Категорично съм против национализацията на електроразпределителните дружества, каза още Борисов. Желанието ни е да предоговорим част от договорите – всичките или където има възможност.“

С 8% може да се намали цената на тока от 1 март, ако ДКЕВР се съгласи с предложението на премиера, каза Борисов пред журналистите.

По отношение на исканията за разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани, Борисов каза, че има договори, които са така направени, че всяко разваляне на такъв договор влече огромни неустойки. „Тези, които са ги подписали да ни дават акъл, а да излязат и да обяснят защо са ги подписали“, каза Борисов.

За ЕРП – тата

И трите ЕРП-та са глобени днес, каза Бойко Борисов. „В рамките на днешния ден ще се отнеме лиценза на ЧЕЗ, тъй като когато дойдохме на власт ние направихме проверка, глобихме ми ги с един милион (лева), дадохме им време да поправят грешката си“. Сега данните от последната проверка, които излязоха на 8 януари, дават основание за отнемане на лиценза, каза още премиерът.

Бойко Борисов отговори и на журналистически въпрос защо е отстранил Симеон Дянков от кабинета.

За оставката на Симеон Дянков
Дянков направи много за финансовата дисциплина и за финансовата стабилност. Той нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Имаше само моята подкрепя, защото икономиите и запазването на финансовата дисциплина са мерки, които на никого не харесват.

Ние трябваше още от първия си ден да започнем да плащаме високите пенсии, които Станишев беше обещал. Във време, в което държавата вече беше полетяла надолу с над половин милиард дефицит, Дянков изигра много добра роля, много важна и не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина.

Другата му функция обаче беше на вицепремиер, което означаваше, че той трябваше да осигури икономически растеж. Да каже как ще дойдат инвестиции и как ще се повишат доходите на хората в България.

В това отношение той се справяше зле. Не беше комуникативен с министрите. И ако някой път ги питате, ще разберете, че за да се срещнат с него, те трябваше да дойдат при мен.

Разбира се, това, че и семейството му е в Щатите и необходимостта да пътува, (правеше така, че) седмица без него не могат да вземат адекватни решения.

Второ, за електронното правителство се направи много малко, каза още Борисов.
Дончев е доказал, че може да работи с финансовите рамки, и затова съм го сложил за министър на финансите. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.
В следващите месеци финансовият министър със средствата от бюджета трябва да работи със заложените средства, каза още Борисов.

Дянков прати преди време брутално писмо на Оли Рен и после аз трябваше да ходя да обяснявам за това писмо, каза Борисов.

За Томислав Дончев и Лиляна Павлова

Борисов аргументира избора на Дончев като финансов министър с думите:

Над 30 пъти сме повишили привличането на средства. Той доказа, че може да създава екипи. Много добра е репутацията му в Брюксел. познат е на всички еврокомисари в тези направления. За разлика от едно брутално писмо, което Ѝдянков прати на комисаря Оли Рен преди 10 дена и се наложи след това аз да пращам писмо в Брюксел, за да кажа, че не е това, което е, изпратено.На въпрос – какви са задачите към Томислав Дончев и Лиляна Павлова, Борисов каза, че от Томислав Дончев се очаква да продължава да пази финансовата дисциплина. Това, което го правеше Дянков, трябва да го прави и той, каза Борисов.

Дончев, Павлова и Добрев трябва да работят за икономиката. Аз нямам притеснения от политическите партии, а от ниските доходи, каза още Борисов.

До момента не съм бил финансов министър. В последните шест години управлявам публични финанси, в последните три години – и от ЕС. Нямам притеснения, каза на пресконференция в Министерски съвет Томислав Дончев. За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.
Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края – каза Борисов. Ако трябва и в опозиция, каза той.

За три години съм осигурил финансова стабилност – каза Борисов на пресконференция.
Нямаме едно спряно евро в Брюксел, единствената държава сме, на която дадоха повече пари, каза Борисов.

Единствената държава сме, където идва Барозу да открива обекти, на други места не ходи – каза Борисов.
Построено е повече, отколкото в последните 20 години – каза Борисов.
В София има метро, спортна зала, десетки ремонтирани училища, естакади, градинки.
Аз си тръгвам с много, много вдигната глава – каза Борисов.
Два милиарда повече пари съм осигурил за следващия програмен период.
„Тракия“ се строи, ако не изкараме мандата, тя няма да тръгне май, мога да се обзаложа с вас – каза Борисов.
+Новини, +Interview, +daniel stoineff