Кърваво меле в центъра на София

4
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

София. Батални сцени се разиграха в центъра на София. Малко преди 20 часа протестиращи младежи атакуваха жандармерията с бомбички, димки, камъни, буркани и бутилки. Започнаха да трошат и полицейски патрулки. Някои хвърлиха кутии, пълни с бяла боя. Екшънът стана по бул.“Цар Освободител“, между Орлов мост и парламента.

Униформените размахаха палките и започнаха яко да налагат наред. По улицата бяха намятани няколко младежи, които се превиваха от болка, видя репортер на „Стандарт“. Има хора с разцепени и окървавени глави.“Защи ни биете? Вие сметки нямате ли? Защитавате престъпници“, викаха протестиращи към униформените.

Тел.112 дълго време не отговаряше. Режисьорът Андрей Слабаков оказа първа помощ на един от пострадалите. Към 20,10 часа се появиха първите линейки, които започнаха да товарят ранените. В следващите десетина минути пристигнаха общо 5 коли на спешна помощ.

“Дойдох да протестирам мирно. Счупиха палка в главата ми, без да съм ги провокирала. Повалиха ме на земята с удари”, изрева жена с разбита глава. Жандармерист пък беше напръскан със сълзотворен газ. „Заради шепа лумпени от футболните агитки, които си търсеха боя, пострадаха невинни хора“, коментираха очевидци.

Междувременно от автомобил на жандармерията по мегафон се разнесе призив хората да се оттеглят от Орлов мост, защото нямат разрешение да протестират там. „Ако този протест е нерегламентиран, тогава кой е регламентирал мизерията, в която живеем“, изригна столичанка.

Към 20,30 часа повечето протестиращи в центъра се разотидоха. Останаха малки групи, охранявани от полицията. Една част се отправи към НДК . По пътя си младежите обръщаха кофите за боклук по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. На кръстовището с „Граф Игнатиев“ бяха спрени от плътен кордон от полицаи и жандармерия.

На финала на бунта на Орлов мост полицаите свалиха щитовете и изпушиха по цигара с малкото останали протестиращи, коментирайки мирно и кротко сметките за ток и парно.