Най-добрите футболисти за последните 20 години – част втора

5
Добави коментар
gostq
gostq

Вижте дрийм тима за периода 2002-2012

След осеяния със звезди и легенди период 1992-2002 година е време да погледнем на по-близко разстояние, да се настроим на вълна „Футболните личности в последните 10 години”.

И тук, както през първия период, извън единайсеторката ще останат изключителни футболисти. В първата част Алесандро Дел Пиеро, Роберто Баджо, Роналд Куман, Алън Шиърър, Петер Шмайхел и Ромарио не успяха да влязат в титулярите. Сега няма да е по-различно, но какво по-хубаво за футбола феновете да спорят кой е по-заслужил, кой е по-добрият. В това се крие и част от магията на играта – да е вечно коментирана от всички по света.

Период 2 (2002-2012)
Периодът е за последните 10 години във футбола. През тях видяхме 3 трофея от Шампионската лига във витрината на Барселона, 3 финала за Манчестър Юнайтед с една титла, а при националните отбори властваха Гърция през 2004-та, Италия през 2006-та и Испания от 2008-ма досега. Ето моя избор за дрийм-тим:

Вратар
Можете ли да си представите, че най-добрите вратари за последните 10 години не са вдигали трофея от Шампионската лига след 2003-та година? Да, става въпрос за двамата вратари, които са над други големи имена на поста, като Едвин ван дер Саар, Сантяго Канисарес и Петер Чех.

Те са Икер Касияс и Джанлуиджи Буфон. Имената им са записани със златни букви в историята на Реал Мадрид и Ювентус, на Испания и Италия, в историята на световните и европейски първенства.

С пет титли (2 отнети), 4 купи на Италия, 8 пъти вратар на годината в Италия и 645 мача на професионално ниво, клубната кариера на Буфон е повече от успешна. Звезда още в Парма, „Джиджи” все още е най-скъпият трансфер на вратар в историята на футбола с 55 млн. евро, платени през 2001-ва година от Ювентус. В Юве вече е със статут на легенда, а единственият трофей, който му се изплъзва е Шампионската лига на Европа. Може би и той ще бъде вдигнат скоро от италианеца?

В националната гарнитура на Италия Буфон има 123 двубоя, спечели най-големия трофей – световната купа през 2006-та година и игра финал на Евро 2012. В Италия вратарите са все по-голям кът и Скуадра за пръв път от десетилетия насам може да няма голям вратар, след като Джиджи окачи бутонките на стената. Джентълмен на и извън терена, Буфон е белязан с величие, което според голям процент от феновете го прави номер 1 за периода, но според мен с много малко сдава короната на Касияс.

На 18 години Икер Касияс вече бе титуляр в Реал Мадрид и завоюва отличието в ШЛ. Последваха още 5 титли в Примера, 1 купа на Испания, още една Шампионска лига, Междуконтиненталната купа, 648 мача… УЕФА го определи за най-добър вратар на 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 и 2012 години.

На национално равнище „Свети Икер” е част от великата Испания, която има абсолютна хегемония в световен мащаб за последните 5 години – 1 световна и 2 европейски титли. Касияс изигра до момента 143 мача и допусна едва 79 гола досега с испанския национален тим, като заради неговото присъствие други големи вратари, като Хосе Рейна и Виктор Валдес не успяват да стигнат до титулярното място. Винаги скромен, винаги отзивчив, Икер е пример за хората, които се занимават или само наблюдават този спорт.

Защитници:

Колосална бе битката при защитниците. За десния фланг извън 11-те оставих Майкон, Алвеш, Санети, Кафу… В централната част на защитата не можаха да намерят място фигури като Рио Фърдинанд, Джон Тери, Жерард Пике, Неманя Видич, Джорджо Киелини, Лусио, Карлес Пуйол. В ляво имената, които няма да видите, но ви говорят много са Ашли Коул и Патрис Евра. Всички тези, оставили голяма следа футболисти, могат да отстъпят само на следните четирима:

Филип Лам. Немското, каквото и да е то, е символ за качество. В любимата ни игра също не можем да останем назад и няма как в 11-те най-добри да няма германец. Юноша и все още състезател на Байерн Мюнхен, с който реди успех след успех, Филип често играе вдясно на отбраната, но в тима си го включвам като най-добър ляв бек, тъй като сме го виждали в тази му роля и се справя брилянтно. Шампион на 4 пъти винаги с дубъл купа на Германия, а на 2 пъти и носител на Суперкупата на страната. В ШЛ е мъката на Лам, който има 2 финала, но и двата загубени – през 2010-та от Интер и през 2012-та от Челси.

В Бундестима Лам вече навъртя 95 мача, а няма и 30-годишна възраст. Освен медалите от Евро 2008 (сребро) и от Мондиалите през 2006-та (бронз) и 2010-та (бронз), номер 21 може са се похвали и че на последните 2 световни и 2 европейски първенства неизменно е в тима на първенствата. Стане ли въпрос за стабилност на бековете, със сигурност Филип Лам е на челно място.

Серхио Рамос. Едва на 26 години Серхио Рамос Гарсия е един от най-добрите защитници в света. Играе десен бек и централен защитник, като в „дрийм тима” заема поста на десен защитник. Само на 19 години е трансфериран за 27 млн. евро от Севиля в Реал Мадрид. Със столичани печели бързо титулярното място, както и 3 пъти Примера, веднъж купата на краля и 2 пъти Суперкупата на Испания. През 2008, 2011 и 2012 години е избран в идеалния тим на ФИФА.

Въпреки че е от най-стабилните бранители със своите над 330 мача за Реал Мадрид, големите успехи на Рамос са на национално равнище. Той е един от важните играчи при спечелването на последните 3 големи форума на световно и европейско ниво. На Мондиал 2010 и Евро 2012 е включен в 11-те най-добри на шампионатите. Изключително нахъсания и горящ в играта, Серхио има една мечта, която продължава да преследва на терена – купата от турнира Шампионска лига.

Фабио Канаваро. Известен е като Берлинската стена. Всичко за Фабио започва в родния Неапол и известния тим от града – Наполи. След няколко сезона в града Канаваро се мести в Парма, която в следващите сезони е на много голямо европейско ниво с играчи като Джанлуиджи Буфон, Лилиан Тюрам, Дино Баджо, Хуан Верон, Ернан Креспо и Енрико Киеза. С Парма печели 2 купи на Италия, една суперкупа на Италия и Купа на УЕФА. Следва трансфер в Интер, който не му носи желания успех, а после с Ювентус печели 2 титли, но те са отнети заради огромния скандал „Калчополи”. Канаваро бяга в Реал Мадрид, където печели 2 титли и една Суперкупа.

За кариерата си е изиграл 690 мача на клубно ниво и 136 за Италия. Точно със Скуадрата са свързани и най-големите му успехи – световен шампион за 2006-та, когато взе и най-важното индивидуално отличие Златната топка, която е изключителна рядкост за защитници. Взема и сребро от финала на Евро 2000 в Белгия и Холандия.

Алесандро Неста. Двойката централни бранители е италианска, което не е никаква изненада. Роденият в Рим Неста е юноша на Лацио, където като професионалист се изгражда като един от най-големите таланти в защитната фаза. Шампион с тима и спечелил Купата на УЕФА и 2 купи на Италия, Милан привлича Алесандро за 30 млн. евро през 2002-ра година. Оттам нататък следват още и още успехи, като 2 пъти носител на Шампионската лига, 2 титли в Италия, една купа на страната, 2 суперкупи на Европа, световен клубен шампион. 4 пъти в тима на годината на УЕФА и 4 пъти защитник на годината в Италия.

С националния тим партньорството му с Канаваро е феноменално и световната титла през 2006-та е най-вече заради тях двамата и Буфон. Има 78 мача за Скуадра адзура, с която игра и финал на Евро 2000. Сандро Неста е емблема и на Лацио, и на Милан. Вижда се, че остави голяма бездна след себе си в тима на „росонерите”, която трудно ще се запълни, тъй като е трудно да се намери човек в централната защитна зона, покриващ изключително зоната си и четящ толкова правилно играта, като него.

Халфове

Дефанзивен халф – Чаби Алонсо
Чавиер Алонсо Олано – Чаби е най-добрият дефанзивен халф в последните 10 години, въпреки огромната конкуренция в лицето на Патрик Виейра. Баскът започва кариерата си в Реал Сосиедад, а след като през 2004-та година е продаден на Ливърпул, започва неговата славна кариера. С мърсисайдци завоюва ШЛ през 2005-та година в най-големия мач за периода 2002-2012 години: Милан-Ливърпул, решен с дузпи, след 3:3 в редовното време. Взе купата на Англия, Суперкупата на Англия и Суперкупата на Европа, а през 2009-та година с Джерард за малко не успяха да донесат и трофея от Висшата лига отново на Анфийлд. 35 милиона евро го изпратиха в Реал Мадрид, където Алонсо продължава да е неизменен титуляр. Вече взе титлата, купата и Суперкупата на Испания.

Винаги е в стартовите 11 на Испания и завоюва злато на Евро 2008, Евро 2012 и на Мондиал 2010 в ЮАР. На 31 години Чаби има в актива си 106 мача за Испания и над 520 за клубни отбори. Покривач от изключителна класа и винаги на точното място с нужните качества – това е Чаби Алонсо, още един от скъпоценните камъни, събрани в тима на десетилетието във футбола.

Шави Ернандес е човекът, който и на клубно, и на национално ниво има всички трофеи, но в индивидуален план не е печелил Златната топка. На сезон испанецът прави по максимум 5-6 слаби мача, в останалите двубои е като барометър. Покрива голяма част от средата на терена, а пасовете, които дава често са шедьоври. 6-кратен шампион на Испания с Барселона, 3 пъти победител в Шампионската лига, 2 пъти носител на Купата на Краля, 5 пъти на Суперкупата на Испания, 2 пъти победител в Световното клубно първенство, 2 пъти Суперкупата на Европа! Визитка за пример на юношата на каталунците.

В националния отбор Шави е един от написалите със златни букви историята на отбора в последните години. Испания е най-добрият тим в периода със световна титла и 2 европейски титли, а Шави с неговите 119 мача стана най-успешният футболист на национално равнище в испанската история. Хавиер Ернандес Креус има изключителен поглед върху футбола, точен до сантиметри пас, който може да открие съотборник дори на 50 метра разстояние и контрол над топката на върхово ниво. Със сигурност един от легендарните състезатели на Испания в златната им ера, която продължава и в момента.

Роналдиньо. Роналдо де Асис Морейра е най-известният бразилски футболист, подвизаващ се все още по терените. Юношата на Гремио е един от последните кариоки, вдигнали трофея от световното първенство над главата си през 2002-ра година. Освен този трофей Роналдиньо печели Копа Америка, бронз от Олимпиада, Купата на конфедерациите. В Барселона заедно с Шави, Ето’о и Пуйол са част от втория дрийм-тим на каталунците, завоювали Шампионската лига, 2 титли в Испания и 2 суперкупи. От неговото време Барса вече е тим, който е сред най-изявените фаворити за спечелване на Шампионската лига всяка година и нерядко я печели (от 2006-та досега имат 3 трофея). За двугодишния си престой в Милан печели единствено Серия А, но и показва невиждана техника по италианските терени от времената на Марадона в Наполи. В кариерата си досега е 2 пъти играч на годината за ФИФА, а веднъж печели Златната топка, 3 пъти е включван в тима на годината на УЕФА и ФИФА, както и в 11-торката на Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея. Неговите трикове и владеене на топката остават запечатани в съзнанието на мнозина. Бразилецът ще остане в историята и с изключителната смесица от голове, пасове, асистенции и огромния си репертоар от уникални движения в играта си.

Райън Гигс. Още един халф мога да включа в състава, още една легенда, легенда от „Театъра на мечтите”. Нямах право след 20-годишно господство във Висшата лига, 4 финала, от които 2 спечелени в Шампионската лига, да не сложа играч от тима на сър Алекс Фъргюсън Манчестър Юнайтед. Може би това ще е най-коментираният избор (и най-трудния, тъй като съм фен на Арсенал), но място според мен има и иконата на Уелс.

Нещо интересно за Райън – започва кариерата си в младежките формации на Манчестър … Сити. Като професионален футболист обаче винаги е носил екипа на „червените дяволи”. Защо Гигс? Да погледнем рекордите му – 12 титли на Висшата лига с Ман Юнайтед; най-голям брой мачове във Висшата лига не само за Юнайтед – 600 мача; най-много аистенции в лигата; единствен вкарвал във всеки един сезон, откакто е създадена Висшата лига; изиграл е най-много мачове в историята на Манчестър Юнайтед… Това са рекордите му. А ето и отличията – 2 ШЛ, 12 титли на Англия, 4 ФА купи, 4 купи на лигата, 1 Суперкупа на Европа, 8 Суперкупи на Англия, Междуконтинентална купа, Световно клубно първенство. Мачовете му за Уелс – 64. С Гари Невил, Пол Скоулс и Райън Гигс на терена се свързват последните 20 години на „Олд Трафорд” донесли купища успехи. Мисля, че без Гигс Юнайтед щеше да е една идея по-отслабен, една идея по-безинтересен.

Някои ще кажат къде е Кака, други – къде е Недвед, трети ще мислят, че Джерард и Лампард не могат да отсъстват, но е ясно, че всеки има своя избор. Освен изброените, в последните 10 години гледахме „последните вълшебства” на Зинедин Зидан, както и страхотни състезатели в халфовата линия като Андреа Пирло, Патрик Виейра, Робер Пирес, Кларънс Сийдорф, Даниеле де Роси, Бастиан Швайнщайгер и други.

Нападатели
Те не са типичните нападатели, те се представят чудесно и по крилото, и зад централен нападател, и на върха на атаката. Просто са изключителни във всяко едно отношение. И няма как, след като оставиха извън мечтания тим Златан Ибрахимович, Рууд Ван Нистелрой, Дидие Дрогба, Самуел Ето’о, Андрий Шевченко, Давид Вия, Франческо Тоти, Давид Трезеге, Раул Гонзалес.

Малко под чертата остава Алесандро Дел Пиеро. Със своите 705 мача за Ювентус, „бяло-черната” легенда е един от най-емблематичните футболисти за последните 20 години. Той е най-добрият реализатор на преки свободни удари в историята на италианския футбол. Изключителен джентълмен на терена и извън него, италианецът е жив пример за държание на един елитен спортист. С Шампионска лига (както и 3 загубени финала), 8 титли (2 отнети) от Серия А, голмайстор на Серия А за 2005-2006, световен шампион с Италия и сребърен медалист от Евро 2000, роденият в Конелиано Алекс заслужава да е в сред най-добрите през периода 2002-2012.

Вторият голям футболист, който отпадна в последната фаза е Тиери Анри. Най-добрият френски нападател в последните 20 години е печелил всичко във футбола на клубно и национално ниво, но не е печелил Златната топка на индивидуално. Легенда и голмайстор за всички времена на Арсенал, спечелил Шампионска лига и куп други трофеи с Барселона и незаслужено останал втори през 2006-та за най-ценния индивидуален трофей за футболистите Златна топка. Това обаче не значи, че няма индивидуални отличия – 6 пъти в тима на годината в Англия, като в 3 случая е футболист на годината; 5 поредни сезона във Висшата лига с над 20 гола, включително 4 пъти в периода голмайстор на първенството; 5 пъти в дрийм-тима на УЕФА за годината; 2 златни обувки за голмайстор на Европа; в идеалния тим на Евро 2000 и Мондиал 2006… Дори и сега на пределна за футбола възраст две поредни години е в идеалния тим на Мейджър Сокър Лигата в САЩ с по 15 попадения в двата сезона. С Франция взе световна и европейска титли, купа на конфедерациите. Дали в самостоятелен рейд или от пряк свободен удар, Анри може да бележи от всевъзможни положения. Легенда със своя статуя в Арсенал, Тиери е записал името си със златни букви в историята на играта във Франция, Англия, Испания и САЩ.

Дел Пиеро и Тиери Анри – няма как да не се помнят, играчи от световна класа. Въпреки това две други имена се открояват над посочените. Двамата избрани имат, живот и здраве, да ни радват с отигравания, голове и харизма още много години занапред. Те са:

Кристиано Роналдо. Кристиано Роналдо дос Сантош Авейро е най-скъпият трансфериран футболист в историята. 94 млн. евро бяха платени от Реал Мадрид на Ман Юнайтед, за да може кралския клуб да разполага с качествата на един от най-големите футболисти в последните години. В Юнайтед печели всичко – Златна топка, Шампионска лига, титлата на 3 пъти в Англия, ФА купа, Купа на лигата (2), Клубно световно първенство. С Реал продължава да твори успехи – Примера, Купа на краля, Суперкупа на Испания.

В Португалия е капитан на иберийците и ги извежда до 3 медала от големи първенства досега – бронз от световното през 2006-та, сребро от домашното европейско през 2004-та и бронз от европейското през 2012-та година. Футболист номер 1 на Португалия неизменно от 2005-та година досега (8 пъти поред). Роналдо е името, което най-често срещаме при най-добрите футболисти – такъв е Феномена и едното от имената на Роналдиньо, но и този португалец изглежда наистина съвършен играч. Вкарва с глава, от преки свободни удари, дузпи, извън наказателното поле, след рейд между няколко играча – почти няма слабо място, освен характера си. Той го кара да е надменен с останалите на терена и понякога да симулира, което му донася негативи сред феновете. Роналдо е изключително бърз с и без топка, с огромен нюх към гола, просто португалецът на скорост с топка в крака е нещо, което не желае да вижда нито един защитник или вратар от противников отбор по време на двубой.

Лионел Меси. Аржентинецът Лионел Андрес Меси е на 25 години, а влиза в идеалния тим за последните 10 години без да се замислям. Изключителна трудност е да му се отнеме топката, дори и ако срещу него има 3-4 защитника. Фамозен пред гола около очертанията на наказателното поле, а влетял в самото поле прави всеки вратар безпомощен. Контролът над топката, пасовете му, ефективността му и самия танц с топката го правят един от най-великите в историята на играта. Лео вече спечели 4 Златни топки за най-добър през 2009, 2010, 2011 и 2012 години, спечели 3 пъти Шампионската лига с Барселона, 2 пъти Световното клубно първенство, 5 пъти шампионата на Испания, 2 пъти купата на краля, 2 пъти суперкупата на Европа…Всичко това за 8 сезона в Барселона, където вече е голмайстор номер 1 за всички времена с над 290 гола в повече от 350 мача.

С Аржентина успехите са далеч по-малко, но едва ли причината е Меси, който вече има повече попадения от Марадона за гаучосите. Най-големият му успех е златен олимпийски медал от 2008-ма година, но в родината му се надяват на Световна титла и Копа Америка, трофеи, които са далеч от Буенос Айрес вече 20 години (последно печелят Копата през 1993-та). Спорът кой е най-великия футболист за 20 век – Пеле или Марадона, бе един от най-обсъжданите в края на 90-те години. Меси, според мнозина, се доближава, а дори и задминава двамата. Изводът обаче е един – колкото повече години радва запалянковците с играта си (дори и тези, които не са фенове на Барса, като автора), толкова по-добре за най-великата игра.

Единайсеторката в периода 1992-2002:
Кан, Кафу, Де Бур, Малдини, Карлуш, Десаи, Зидан, Бекъм, Фиго, Ривалдо, Роналдо

Единайсеторката в периода 2002-2012:
Касияс, Рамос, Канаваро, Неста, Лам, Чаби Алонсо, Шави, Гигс, Роналдиньо, Кристиано Роналдо, Меси

Източник gol.bg