Майкъл Джордан – една икона на 50

4
Добави коментар
www.shopping.bg
www.shopping.bg

„Това не е Майкъл Джордан. Това е Господ, преоблечен като Майкъл Джордан. Той е най-невероятният играч, който някога съм виждал.“ Това изказване на Лари Бърд, след мача, в който Джордан се подиграва със Селтикс, реализирайки 63 точки, до голяма степен прави равносметка за това, колко велик е №23.

А тази случка се разиграва през 1986 година, само две години след като Джордан е бил избран от Чикаго с третия избор на НБА Драфта през лятото на 1984 година. Най-доброто тепърва предстои. Трудно е да повярваме, че легендата, считан от мнозина за най-добрият баскетболист, играл някога, става на 50 години днес.

Най-малкото защото в съзнанието на всички ни той винаги е по екип. Със собствената си марка кецове, която и до ден-днешен продължава да му носи милиони, и разбира се, с изплезен език. На паркета, където караше времето да забавя ход с невероятните си умения.

Бърз поглед назад показва, че Джордан е прекарал повече от половината си живот под светлината на прожекторите. Откакто е облича екипа на Северна Каролина през далечната 1981 година, на всички е ясно, че този играч не е като останалите.

Величието му със сигурност можеше да бъде допълнително подсилено, ако през 1993 година не се бе отказал от баскетбола, след трагичната загуба на баща си Джеймс.

Майкъл сбъдна, макар и частично детската си мечта – да се занимава професионално с бейзбол. След това се завърна, спечели вторите три от своите общо шест титли, за да си вземе нови три години почивки – между 1998 и 2001, а след това се върна в игра с екипа на непретенциозния тим на Уошингтън Уизърдс, където завърши фамозната си кариера.

Каква е равносметката? Шесткратен шампион на НБА, двукратен олимпийски първенец, шампион при колежаните, и още много, много постижения. Майкъл Джордан промени баскетбола, постигна всичко и днес, вече на 50-годишна възраст, да се каже, че е успял, би било малко. Дори на тази възраст, няма хлапе, което не иска да е като Майк.

През 2009 година той бе приет там, където му е мястото – в баскетболната Зала на славата в Спрингфийлд, Масачузетс. Следващат му спирка по всяка вероятност  е списъка с милиардери на списание „Форбс“.

Честит юбилей, Ваше Кралско Въздушество!

 

 

*Източник sportal.bg