Blizzard и Sony в стратегическо партньорство

1
Добави коментар
embaka
embaka

 

Информация от последния час – шоуто ще бъде доста дълго.

Всичко, което се случи по време на него пък ще бъде отразено в този непрекъснато ъпдейтван материал. Настанете се удобно и приятно четене!

Представянето започва с тържествена музика и ефектно светлинно шоу. Лазери на сцената. Следва слайдшоу с известни герои на PlayStation и поредица от кратки клипове от игри като Uncharted, Ratchet&Clank, God of War и др. Кадри от легендарния анонс на оригиналния PlayStation и рекламата с Crash Bandicoot.

Андрю Хаус е първият, който ще излезе на сцената. Поздрави за всички, които присъстват и гледат събитието по цял свят. Днешният ден ще маркира повратен момент в историята на PlayStation, твърди Анди и нямаме причина да се съмняваме в това. Предстои ни да видим как ще бъде засилена PlayStation екосистемата.

В изказването си Хаус набляга на силата на PS Vita като портативна система, която може да бъде използвана пълноценно и в уюта на дома. PSN заглавия като Unfinished Swan и Journey също са споменати като изненадващи хитове. Днес ще ви покажем как изглежда бъдещето на игрите, създадено специално от разработчици за геймъри.

Каза го – PlayStation 4! Официална е!

На сцената излиза водещият архитект на PlayStation 4 – Марк Сърни. Безспорно легендарно име, което се свързва с игри като Crash Bandicoot, Ratchet&Clank, Jak&Daxter и много други хитове от три поколения PlayStation конзоли. Сърни разказва с какво PS4 ще е по-различна от всичко, което сме виждали до сега. Ключов момент е ролята на разработчиците – ако те са доволни от платформата, това е гаранция за силни игри. Именно поради това е избрана архитектура, близка до тази на РС, както и цели 8GB RAM.

DualShock 4 е следващият голям анонс – виждаме го за пръв път съвсем официално в ръцете на Марк Сърни. Той ни обещава още по-добра вибрация, никакъв лаг, както и няколко нови характеристики – тъчпад, аудио жак и Share бутон, както и т.нар. light bar за по-лесна идентификация.

Време е за първото технологично демо, то е от Unreal 4 енджина. То е последвано от демо с физичния енджин Havok.

Идва време и за първият PlayStaion 4 ексклузив. Той е творение на Sony Japan Studio и представлява доста интересно екшън приключение с изразителна графика и леко хумористична визия, типично в духа на серия като Ratchet&Clank. Играта обаче се казва Knack и по всичко личи, че ще трябва да запомним това име.

Отново към Сърни, който ни обяснява как PlayStation 4 ще може да влиза в състояние на хибернация само с натискането на един бутон, както и че ще може да даунлоудва и ъплоудва данни и видео клипове с реален геймплей в режим на заден фон. Последното става с бутона Share, така че социалният елемент очевидно ще бъде добре застъпен. По думите на Сърни споделянето на видео клипове от игрите ни ще трябва да стане толкова популярно, колкото е споделянето на скрийншотове в момента. Интеграцията на смартфони и таблети, заедно с вече традиционната PS Vita, също е силно изразена. Накрая дигиталните игри, които сваляте, вече ще могат да се играят в реално време и без никакво забавяне.

Дейвид Пери, основател на Gaikai, излиза за да ни представи новата облачна система около PS4 – една глобална социална мрежа за сериозен гейминг. Отново Share бутонът е на преден план, тъй като с него ще можем да предаваме на живо игра от нашата конзола на приятелите ни. В реално време и с възможност за комуникация на момента. Една от потенциалните ползи е, че в такъв случай можем да получим директна помощ от приятел. PS Vita пък ще се превърне в ключов партньор на PS4, с чиято помощ ще може да стриймваме PS4 игри на портативната конзола – демонстрацията е с новата игра Knack. Облачната инфраструктура ще бъде пусната на няколко етапа, завършва Пери. PS4 ще може да стриймва PSX, PS2 и PS3 игри през облака.

Следват кратки клипове между които такива със самия Шуней Йошуда, шеф на Sony Worldwide Studios, Дейвид Кейдж от Quantic Dream, Стиг Асмусен, шеф на Sony Santa Monica и шефът на Ready at Dawn, които изказват позитивни мнения за новата конзола.

Съоснователят на Guerilla Games е на сцената, едва ли има съмнение, че става въпрос за Killzone: Shadowfall – вторият PS4 ексклузив. Сагата на битката между Хелган и Векта продължава в следващото издание на футуристичния шутър. Историята в новата игра – вдъхновена от разделения Берлин по времето на Студената война – изглежда още по-мрачна и реалистична, а визията й е безупречна.

ОК, затегнете коланите, защото е време за трети PS4 ексклузив и той идва от майсторите на рейсинга Evolution Stuidos. Този път обаче не става въпрос за нов MotorStorm, а за Drive Club – играта, която студиото винаги е искало да направи. Отборно-базиран рейсър, концепцията за който е съществувала десетина година, но досега е била спирана от несъвършената технология.

InFamous: Second Son – ето го потенциалният втори супер хит, дело на Sucker Punch. Продължението на приключението, започнало с Коул МакГрат, ще намери нова реализация в новия проект на студиото, подарило ни още Sly Cooper.

Един от най-големите визионери на това поколение Дейвид Кейдж очевидно ще продължи да ни радва и през следващото. Съоснователят на Quantic Dream е на сцената, за да представи ново технологично демо. То за пореден път ще постави нови стандарти в графиката и техническите характеристики. Емоциите и гримасите на героите ще играят основна роля и отново благодарение на неподправената мощ на PlayStation 4.

Поредната перла в короната на студията на Sony е представена от английските творци от Media Molecule. Студиото, създало LittleBigPlanet има нови планове за ентусиазираните PS4 геймъри, които могат да правят дигитални скулптури с помощта на PS4 и контролера PS Move.

Йошинори Оро от Capcom обяви, че компанията подготвя нова версия на своя собствен MT Framework енджин, специално за PS4, както и още един съвсем нов енджин, който пък ще се използва в играта Deep Down за PS4. Все още не е ясно дали това е PS4 ексклузив, но по-скоро няма да бъде предвид, че правата се държат от Capcom, а не от Sony. Презентацията на представителя на японската компания потвърди още, че името на новата конзола на японски ще бъде произнасяно с английската цифра „четири“ (four), а не японската дума за същата цифра, която звучи като „смърт“.

Друга японска компания – Square Enix – също ще си партнира със Sony за новата конзола и дори демонстрира нова технологична презентация, базирана на енджина Luminous. Благодарение на PS4 нашите възможности се увеличават многократно, обявиха двамата представители на Square Enix и тийзнаха нова Final Fantasy игра, която ще видим на Е3 2013.

Време е за Ubisoft да засвидетелства верността си към Sony. Френската компания е представена лично от своя шеф и съосновател Ив Гилемо, който не пропуска да спомене следващия коз в каталога на издателя. Предстои демо на живо на Watch Dogs, което ще ни покаже живия и свързан свят на играта.  

Освен това други външни компании, които вече са се ангажирали с PS4 игри са имена като EA, Activision (и общото им партньорство с Bungie, което ще доведе Destiny на PS4), Double Fine и Platinum Games.

Това обаче е ИНТЕРЕСНО – Blizzard и Sony в стратегическо партньорство. Залата е изненадана, но Diablo 3 е официална, при това както за PS3, така и за PS4. Един от последните силни РС ексклузиви падна в жертва на топлите отношения между Blizz и Sony, но както представителят на издателя ни напомни в презентацията си, Blizzard всъщност стартира като производител на конзолни игри. Изложението PAX East ще бъде следващото място, където ще видим Diablo 3 за PS3 и PS4.

С това и кратката презентация на Bungie относно техния нов онлайн шутър Destiny завърши и прес конференцията на Sony. Като цяло тя показа добър баланс от вътрешни ексклузиви (с основни кандидат-хитове Killzone Shadowfall и InFamous Second Son) и важни партньорства с големи издатели като Capcom, Ubisoft и Activision. За пореден път летвата е вдигната високо, а най-голямата радост остава за нас, геймърите, след като получихме гаранция, че още едно конзолно поколение ще можем да се радваме на чудесни заглавия и спиращи дъха иновации.