16 любопитни факта за Пуерто Рико – тема за Пуерто Рико – Idi.bg

62
Добави коментар
tao
tao

 

 

Пуерто Рико е карибски остров, който се намира на изток от Доминиканската република и на запад от Британските Вирджински острови. Държавата е група от острови в архипелага Антили. Населението на основната част от островите, остров Пуерто Рико, е 3,9 милиона, един от най-гъсто населените острови на света. Стандартът на живот на пуерториканците е много добър. Цялото наименование на страната е Федерация Пуерто Рико. Вижте малко любопитна информация за нея.

 

 

 

1. Пуерто Рико е открит от Христофор Колумб през 1493 г. по време на второто пътешествие до новооткритите земи. По онова време там живеят индианци таино, които наричат областта ‘Borinquen’. Колумб преименува архипелага на ‘Сан Хуан Батиста’, тоест ‘Свети Йоан Кръстител’. Той обявява областта за испанска и повече не се връща по тези земи. По-късно испанците завземат островите и налагат европейската култура над местните. Те довеждат африкански роби, които по-късно се смесват с индианците и испанците.2. Държавата е територия на Съединените американски щати от 1898 г. Тя никога не е била независима, тъй като откакто е открита от Христофор Колумб до края на 19 век тя е част от Испания. По-късно в Американо-испанската война Испания губи своите позиции. Днес за американците не са необходими паспорти, за да пътуват до карибската държава, а пуерториканците имат американско гражданство и трябва да спазват повечето федерални закони на Щатите.3. Пуерториканците не се наричат американци, макар да са такива. Те са горди със своята индивидуалност, наричат се Puertorriqueños и Boricuas, опитват се да запазят своята култура, която е смес от испанска, индианска и африканска.

4. Официален език в държавата са два езика, английски и испански, макар че испанският е доминантен. Пуерториканците имат своя версия на езика и го смесват с индиански. Смята се, че почти 90% от хората говорят най-вече испански, повечето знаят английски, но се притесняват да го ползват, тъй като само 10 процента от тях го говорят свободно. 5. Пуерто Рико има уникална култура. Хората на островите обикновено се поздравяват с целувка, ако са близки, а по време на разговор се счита за уважително да стоиш много близо до този, с когото разговаряш. Жестовете са важна част от комуникацията. Роднините са си близки и държат на сплотеността. Възрастните хора са обект на уважение. Местните са много дружелюбни спрямо туристи и често разговарят с тях на английски език.

6. Страната е печелила 5 пъти конкурса за красота Мис Вселена, съответно през 1970, 1985, 1993, 2001 и 2006 г. Макар да е територия на Съединените американски щати, държавата се състезава с отделна участничка на конкурса. Освен това през 1972 г. домакинства на международния конкурс, като се превръща в първата латиноамериканска държава в тази сфера. Страната има собствен олимпийски отбор, който е спечелил общо 6 медала.7. Островът има плажна ивица с дължина 435 километра, която привлича туристи с чистотата и разнообразието си. Разцветките на пясъка могат да са различни, а чистотата на много от плажните зони е на високо ниво. Ако искате да поплувате можете да идете на Playa de Ponce, за сърфинг е добра идея да идете на Playa Higüero, а ако искате да се гмуркате с шнорхел вървете на Playa Esperanza.

8. Най-големият телескоп в света се намира в островната държава. Той е с диаметър 305 м и се ползва за акуратна информация за това кога и къде астероид може да удари планетата.9. Почти две трети от американския ром е произведен в Пуерто Рико. Там се намира най-голямата дестилерия за ром, а производството на напитката става под строг контрол. Историята на рома на острова датира от 400 години.10. Единствената тропическа дъждовна гора в националната горска система на САЩ се намира в Пуерто Рико. El Yunque е почти непроменен от векове и е оазис за туристите, особено като се има предвид, че няма опасни животни.

11. остров Мона може да се сравни с островите Галапагос, тъй като там има много игуани от защитена разновидност, а околната среда е много запазена. Островът се намира на около 80 километра от континенталната част.

 

12. Средната температура в страната е 28 градуса по Целзий.

13. Остров Пуерто Рико е с дължина 180 км от изток на запад, а най-широката си част е 65 км. Страната е сравнително планинска територия, а най-високата част е Cerro de Punta с 1339 м височина.

14. Страната има 17 създадени от човека езера и над 50 реки. Климатът е тропически, а температурите рядко варират.

 

 

15. Най-дълбоката и най-голямата падина в Атлантика, Пуерториканската падина, се намира на около 116 километра от северните части на острова. Тя е с дълбочина 8,4 километра.

16. В страната има 239 разновидности растения, 39 разновидности влечуги и земноводни, и 16 птичи разновидности, които са ендемити само за областта.

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2824 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност