Домашно тирамису за сладки усещания

1
Добави коментар
yApple

Има някои десерти, които си остават класика въпреки всичко. Същото важи и за сладкото изкушение тирамису. Едва ли има жена, която да му устои. Колегите от Kulinar.bg споделиха с нас своята рецепта за любимия десерт. Оказва се, че с малко търпение и доза готварски умения, всяка една представителка на нежния пол може да си приготви вкусно тирамису. А защо и мъжете не опитат?

Необходими продукти 400 гр маскарпоне 4 жълтъка 200 мл течна сметана 300 гр бишкоти 200 мл десертно вино „Марсала“ 120 гр кафява захар 200 мл кафе еспресо 100 гр какао

Начин на приготвяне Започнете с приготвянето на еспресото. Към него добавете 2 с.л. от захарта. Изчакайте тя да се разтвори и кафето да изстине. След това добавете половината от виното.

В отделен съд разбийте жълтъците с останалата част от захарта, докато сместа стане на пухкав крем.

Готовият крем се вари на водна баня около 15 минути, като постепенно към него се добавя останалата част от виното. Важно е да се бърка постоянно, дори и докато изстива.

Когато кремът вече е студен, идва ред на маскарпонето. То се разбива с миксер и към него се добавя яйченият крем, а после и течната сметана. Разбърква се много добре.

Вече сте готови с крема. Идва ред на реденето.

В тавичка наредете пласт бишкоти, които предварително сте напоили за кратко в еспресото. Върху тях намажете част от приготвения крем. Повторете същото и за втори пласт бишкоти.

Когато приключите и с това, загладете повърхността и поръсете с пресятото през ситна цедка какао.

Оставете в хладилник за 4-5 часа, за да се стегне хубаво.

Последното, което трябва да направите, е да се насладите на вкуса!

Още рецепти за вкусни десерти може да намерите в Kulinar.bg:

Оризов кекс с боровинки

Плодово парфе с бишкоти и ананас

Тарталетки с плодове