Катаракта – Перде на окото – Лекувани заболявания – Очни болести – Очна хирургия – Очни лекари и хирурзи – Медицински център…

1
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Отделение Очни болести – очни лекари и хирурзи в Медицински център 1

Медицински център 1 разполага с модерно оборудвано отделение за очни болести и очна хирургия в Пловдив, както и с доказани в бранша очни лекари и хирурзи. В отделението се извършва медицинска консултация, лечение и операции на очни заболявания от опитните офталмолози. МЦ 1 се лекуват следните заболявания на очите:

Флуоресцеинова ангиография – изследване, необходимо за точна диагноза при заболявания на ретината и зрителния нерв
Катаракта, „вътрешно перде“ или перде на окото – намаляване на прозрачността на лещата на окото до степен на пълно помътняване, невъзможност на светлината и образите да достигат до ретината
Сухо око – Синдрома на сухото око е състояние свързано с намалена продукция или ускорено изпарение на сълзите, или нарушена пропорция в съставките на слъзния филм
Макулна дегенерция – Дегенерация на макулата, малка област в центъра на ретината, която ни позволява да виждаме подробностите от заобикалящия ни свят ясно
Кератоконус

Специалистите очна хирургия са с богата практика в диагностиката и лечението на очните заболявания като катаракта, глаукома, макулна, кератуконус, извършват изследвания тонометрия, периметрия, томография, както и лазер-терапия.

 

Виж специалисти очни болести, цени, лекувани заболявания на очите

Катаракта или Перде на окото

Катаракта или вътрешно перде на очите е състояние, при което имаме намаляване на прозрачността на лещата на окото до степен на пълно помътняване. Това увреждане на окото води до постепенно намаляване на зрението, до невъзможност на светлината и образите да достигат до ретината.
В първите етапи на катарактата окото има повишена чувствителност към светлина, заслепяване от ярки светлини, отпадане на нуждата от очила за близо, двойно виждане, намалена контрастност на цветовете, замъгляване на образа до усещане само за светло и тъмно. Ако усещате повече от един от тези симптоми, възможно е да имате катаракта. Най-често се засягат двете очи. В повечето случаи вътрешното перде е свързано с възрастови промени в лещата, също така вътрешно перде може да се развие и при травма на окото, други очни заболявания, при някои общи заболявания като диабет, при прием на медикаменти и др. Голямо значение за развитието на вътрешно перде има силното слънце и по специално ултравиолетовата част на светлинния спектър. Катарактата е най-честата причина за загуба на зрението при хора над 50 годишна възраст. Днес премахването на катарактата е рутинна операция, а възстановяването на зрението е много бързо!

Лечението на „вътрешното перде“ е чрез операция!
Най-ефикасния начин за третиране на катаракта е оперативен – премахването на помътнялата леща и заместването и с подходяща изкуствена /имплант/. Това е пътят за възстановяване на зрителните функции на окото и качеството на живот на хората.

Кога и как се извършва операцията?
С усъвършенстване на медицинската апаратура се промени и концепцията за момента на оперативна намеса
при диагноза – „катаракта“. Преди се изчакваше “Пердето да узрее”. Сега най-подходящо и правилно за пациента е катарактата да се оперира когато пациента започне да изпитва трудност при извършване на ежедневната си дейност.

Премахването на катарактата е една от най-сигурните и успешни очни оперативни процедури. Операция се състои в това, че през много малък разрез 2-2.5 мм с помощта на миниатюрна сонда се разбива и се премахва помътнялатa естествена леща. След това, през същия разрез в окото, се имплантира изкуствена леща, с която се възтановява зрителната функция на окото. Операцията на очното перде е безкръвна и безшевна.

Следните факти могат да Ви помогнат да се подготвите за операцията. Упойката за операцията е локална
капкова – поставяне в окото на капков анестетик. След операцията ще Ви бъдат назначени капки, които да предпазят очите Ви от инфекции и възпаление. Възстановяването на зрението е много скоро след операцията, но в индивидуални случаи усезаемо подобрението може да настъпи след няколко дни или седмици. Обикновенно операцията за вътрешно перде отнема около 20 мин., дори по-малко и пациентите се връщат към нормалния си ритъм на живот много бързо и лесно. Това става благодарение на изкуствената вътрешно очна леща, която се поставя в завършващия етап на операцията. Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялото перде и възстановява зрителната функция на окото. Новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и далеч без помоща на очила, а също и да коригират някои заболявания като астигматизъм, миопия и хиперметропия.
Освен това с усъвършенстване на дизайна на повърхността на лещите се предпазва окото, ретината, от ултравиолетовите слънчеви лъчи, значително подобрява зрението при неблагоприятни светлинни условия като мъгла или в полумрак.
Подходящата за Вас леща за катаракта зависи от състоянието на очите, както и от това дали желаете изцяло да премахнете очила. Нашите специалисти ще Ви обяснят подробно за всяка от възможностите и какви очаквания да имате след операция за катаракта . След премахване на очното перде то не се появява отново. Възможно е обаче след време да имате оплаквания отново от замъглено зрение.Това състояние е известно като вторична катаракта. С кратка лазерна процедура то се премахва бързо и лесно.

Усъвършенстваните технологии позволяват операцията за катаракта да бъде изключително сигурна и надеждна!