СтатияБанско – Красивото Градче в Подножието на Пирин

3
Добави коментар
irgnet
irgnet

Банско е един прекрасен и много красив град, разположен в Югозападна България сред очарованието и магнетизма на величествената Пирин планина. Намира се на 145 км. от Пловдив и на около 150 км. от София.

Десетилетия наред Банско ревниво пази своите изконните традиции и обичаи и пази жив духа на българщината от периода на Възраждането. Тук се е съхранило едно огромно историческо наследство и уникална по рода си архитектура, които днес не спират да удивляват посетителите на градчето. Банско е родно място на известни български поети, революционери, просветители и борци за свобода, които са оставили дълбока следа в историята ни.

В наши дни градът се нарежда сред най-прочутите и посещавани ски курорти, не само у нас, но и изобщо в цяла Европа. Това, което го прави толкова предпочитан са елитните му хотели, възхитителната природа, отличните възможности за практикуването на туризъм през цялата година, приятните ресторанти и механички и отлично поддържаните ски трасета. Пистите са с обща дължина от 78 км. и ежегодно се обработват със специална техника и машини за изкуствени сняг. Тук снежната покривка се задържа от декември от април, а пистите са подходящи и за професионалисти и за любители скиори.

В Банско има всички необходими предпоставки за изкарването на пълноценна и незабравима ваканция. Почивката в Банско бихте могли да съчетаете и с обиколка на местните атракции и забележителности. Определено ще останете заинтригувани от къщата-музей на Никола Вапцаров, Веляновата къща, Историческия музей, Дома на изкуствата. Заслужава си да отделите време и на църквите „Света Богородица” и „Св. Троица” които датират съответно от 16 и 19 век.

Разположението на Банско в близост до Природен парк Пирин го прави отправна точка за огромен брой туристи. Те са привлечени от тайнствеността и загадъчността на планината, нейното съвършенство и спокойствие.

Не пропускайте да прекарате няколко дни в курорта и със сигурност няма да съжалявате!