Впрягат пчели да разнасят препарати за растителна защита

2
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

in агро / by Агро Пловдив / on 21 февруари 2013 at 22:26 /
Как да управляваш комбайна с таблет, показват на Агра 2013

Пчелите вече могат да се използват като разпространители на микробиални препарати за растителна защита. Това ще може да се види на тазгодишната селскостопанска изложба Агра в Международния панаир в Пловдив. Тя се открива на 4 март и ще продължи до 9 март. Впрягането на пчелите за растителнозащитна дейност се постига със системата „Летящи лекари“, добавена към най-модерния вид кошери с бомбуси за опрашване. Те ще могат да се видят  на щанда на „Виссер опора“.

Фермерите вече могат да командват машините, които работят на полето, от всяка точка на света. GPS оборудването,

Комбайните ще приемат командите с GPS

разработено специално за  селскостопанския сектор от американска компания, позволява безжична комуникация между агротехниката и компютър в реално време.  Връзката се осъществява със специален софтуер, който може да бъде инсталиран дори на смартфони и таблети. Така се обменят данни за  обработките, състоянието на машините, границите на полето, парцела и извършената работа. Събраната информация лесно може да се преглежда и редактира, така че да се вземат информирани решения от всяка точка на света, обясняват от „Ник електроникс“, фирмата изложител на изделието.

В рамките на изложбата ще се проведе специализираната „БиоАгра“, която се организира в партньорство с Фондация „Авалон“-Холандия и Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив. Тя представя  биохрани и продукти, екологични торове, препарати и подобрители на почвата, системи за контрол и сертифициране, маркетингови инструменти за биоферми.

Над 340 фирми от 20 държави вече са заявили участие в „Агра“, а ангажираните експозицонни площи са с 11% повече в сравнение с миналогодишното издание.