Коса и красота: Как да възстановим косата си?

1
Добави коментар
simeon_87
simeon_87

Силата на природата отваря нови възможности за дълбоко възстановяване на увредените коси.
Kератин
Над 80% от косата е съставена от протеини. Те приличат на твърди влакна и се наричат кератин. Когато по една или друга причина, най-вече под въздействие на химикали, климатични условия и лош хранителен режим, количеството на кератин в косъма намалее, той става чуплив, започва да цъфти и губи блясъка си. Косата става изтощена и увредена, което може да предизвика косопад. Здравината на косъма се дължи именно на кератина, съставляващ неговата сърцевина. Всеки косъм съдържа вода, липиди, следи от минерални елементи и меланин, но именно кератинът е основната му изграждаща съставка. В сърцевината на косъма той се усуква по начин, който прилича на изплетено въже или кабел, което му придава сила.

Продуктите, третиращи косата с кератин, постигат не само отличен блясък и външен вид на косата, но действително възстановяват наранените участъци на кератиновата решетка и постигат заздравяващ ефект. Дори и най-външната част на косъма – кутикулата, абсорбира необходимата доза кератин, за да бъде загладена и с изключителен блясък. Неконтролируемите кичури се подреждат, а къдриците се изправят. Колкото по увредена или химически третирана е дадена коса, толкова по-добре абсорбира кератиновия комплекс.

Терапия само за 60 секунди
На пазара се предлагат множество продукти, третиращи косата с кератин. Един от тях е възстановяващият серум с активатор. Възстановяващият активатор представлява екстракт от чист кератин, който при смесването си с възстановяващия серум създава изключително бърза терапия. Кератинът прониква през фибрите на косъма и поправя увредения дял от кутикулата. Подходящ е за силно изтощени и химически третирани коси. Възстановяващият серум е продукт на базата на минерални соли и биовъзстановител. Има антиоксидантно действие и възстановява незабавно косата, придавайки й блясък и копринена мекота. За целите на терапията серумът и активаторът се смесват в неметален съд до получаване на хомогенна смес. Нанася се по цялата дължина и се оставя да действа от 1 до 3 минути, след което се изплаква обилно с хладка вода. Резултатът е подхранена коса с естествен вид. Структурата се подобрява значително. Улеснява се разресването.

Бамбук
Третирането на косата с различни оцветяващи и обезцветяващи продукти, както и използването на преси и сешоари уврежда структурата на косъма. Той губи своята еластичност и здравина. Една от най-успешните терапии за силно увредена, изгоряла и изтощена коса е бамбуковата терапия. Бамбукът придава на косъма силен, здрав и еластичен вид. Той има успокояващи, освежаващи и тонизиращи свойства. Вътрешната му лимфа съдържа аминокиселини, витамини, минерални соли и силикон, което е много важно за баланса на цялото тяло. Той увеличава устойчивостта на косъма и го предпазва от климатични агресии и въздействието на сешоара и пресата. Терапията със сърцевина от бамбук има биовъзстановяващ ефект, защото възстановява съдържанието на минерални соли в косъма. Тя е единственото решение, ако имате увредена коса, на която искате да предадете моментален здрав вид.

Важно е да помним
Тънката коса: Трудна за обработване и стилизиране. Тя е по-чувствителна към климатичните  условия, по-чуплива и със заплетени краища.
Решението: Минерални соли; заздравяващи елементи, които уплътняват дължината на косъма, протеини, кератинови хидролизати; подсилващи и витализиращи активни елементи, които тонизират косъма от корен;
лека консистенция, която осигурява обем.

Средно плътната коса: Много често къдрава, по-твърда и с тенденция към разрушаване. Когато е много пореста, цветът пада много бързо.
Решението: Фосфолипиди и серамиди, които помагат за възстановяване на защитния слой на косъма; смес от кератинови хидролизати и аминокиселини.

Знаете ли че:
През лятото: Косата губи вода и минерални соли; вследствие на топлинния стрес става суха, прозрачна и податлива на накъсване.

През зимата: Косата става по-слаба, склонна е към косопад, губи своите протеини и липиди, които изграждат структурата на косъма. Нуждае се от защитен слой, който да действа като реална липидна покривка.