Балканската война през погледа на Майстора и Вешин в Градската галерия

3
Добави коментар
dominika
dominika

Градът
  Пловдив

Балканската война през погледа на Майстора и Вешин в Градската галерия

PlovdivWeek на 22/02/2013, 13:59

Снимка: plovdivweek

Платно на Владимир Димитров-Майстора

Изложба „Балканската война в творчеството на големите български художници“ ще бъде открита на 25 февруари (понеделник) от 17.30 часа в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“ 15. Събитието е част от програмата на Пловдивския инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война и участието на Втора българска армия и Българската бойна авиация в нея. Съорганизатори са Национален военноисторически музей и Градска художествена галерия – Пловдив.

Експозицията включва 40 художествени произведения на едни от най-изтъкнатите и популярни майстори на четката – Владимир Димитров–Майстора, Борис Денев, Петър Морозов, Станю Стаматов, Константин Щъркелов и Ярослав Вешин, които представят атмосферата на войната. В годините на Балканските войни (1912–1913) част от тях са мобилизирани, а останалите постъпват в българската армия като доброволци.

Националният военноисторически музей съхранява в своите фондове почти всичките им произведения, рисувани по фронтовете на водените от България войни. Сред платната, подредени в залата за временни изложби на Градска художествена галерия – Пловдив, са и едни от най-известните творби на Ярослав Вешин, художник от чешки произход, майстор-живописец, живял и творил в България.

Картините гостуват за първи път в Пловдив и ще останат в галерията до 13 март 2013 г.

Тагове:
градът
пловдив
изложба
балканска
война