Запушени артерии на крайниците

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 3541 пъти | добавена на 22.02.2013 г.

Запушването на артериите на крайниците(ръце и крака) е известно като периферна обстурационна болест и се дължи на различни причини, но най-честата е атерослкероза на кръвоносните съдове. Те се стесняват и се създават условия за образуване на тромби, които ги запушват. Лечението на болестта е комплексно и се извършва от съдови хирурзи, интернисти и кардиолози. При по-леките случаи болките и умората в крайниците са при движение и усилие, а при по-тежките те се явяват и при покой. Според стадия на заболяването се използват различни методи на лечение. Най-важното е да се отстранят и контролират всички рискови фактори (тютюнопушене, висок холестерол, високо кръвно налягане), които водят до атеросклеротични промени по кръвоносните съдове. Захарният диабет и сърдечните заболявания, свързани с нарушения на сърдечния ритъм, са водещи причини за промяна на артериите и тяхното запушване с тромби, образувани в сърцето. Това налага тяхното стриктно лечение с медикаменти за разреждане на кръвта и за контрол на кръвната захар. Не трябва да се носят тесни дрехи и обувки, да не се използват топли вани над 35 градуса. Ходене с почивки се препочъчва на пациенти в първия стадий на болестта, когато нямат болки в покой. Лечението включва съдоразширяващи, антикоагуланти, антиагреганти.

Снимка: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

Прилагат се вече нови безкръвни методи за отпушване. При дилатация артерията се разширява с балон и в повечето случаи се поставя специална мрежичка (стент), която не позволява да се стесни отворът.В случаите, когато състоянието на артериите не позволява извършването на дилатация, се прави операция. Тя може да бъде тромбаректомия(по-лека) или байпас (по-сложна и тежка). Независимо от дилатацията или операцията рискът от повторно запушване не е малък и зависи от профилактиката и отстраняването на факторите, които влияят на този процес. Цената на личната безотговорност е много висока и завършва с гангрена и ампутаия на част или на цял крайник.

Етикети

артерии, артерия, периферна обструктивна болест, атеросклероза, висок холестерол, високо кръвно налягане. хипертония, захарен диабет, диабет, дилатация, ,