Росен Плевнелиев на протеста в неделя

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на протестния митинг в неделя в столицата. Това заяви държавният глава в предаването „Панорама“ по БНТ. Той каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите, но след това очаква да се започне работа.

„От мен могат да очакват добронамереност. И почтеност.“, добави Плевнелиев. Според него има дефицит на справедливост и много неизпълнени обещания.

Всички заедно можем и трябва да търсим решение на проблемите, каза президентът относно какъв е изходът от политическата ситуация в страната. Той обясни, че вратите на президентството са отворени за всички.

В момента има шанс да бъдат върнати хората към държавата. Този шанс може да бъде използван, но може и да бъде пропилян, допълни Плевнелиев. „Моят цел е да работя за развитие, проблемите трябва да се решават. Когато има желание – те ще бъдат решени. За да има съгласие – всички трябва да работим за него. Ролята на президента е за търси консенсус. В момента всеки иска всичко. Всички трябва да работят за конструктивен подход, допълни президентът.

Той добави, че има много проблеми за решаване в страната. Някой са от много назад на времето. Сега е време на криза – за целия свят. Трябва да се знае кой носи отговорността. Президентът добави, че в този момент е готов да носи своята отговорност.

Поредният ден на протести срещу монополите премина мирно и спокойно и с доста по-малко хора, сравнено с последните дни.

В София около стотина граждани се събраха в пространството на езерото „Ариана“ ст“. Протестът започна с размяна на реплики за това кой да говори от импровизираната трибуна. Беше изготвен списък за реда на изказванията. За утре не се планира протест.  Част от групата се отдели и потегли към паметника „Левски”, където с едоминутно мълчание отдаде почит. Един от организаторите коментира, че всъщност протестите няма да спрат, ще има шествия и утре, и в неделя. Орлов мост беше блокиран за десетина минути и след това шествието се отправи към парламента и президентството, предаде бТВ.

 

Малко преди 21 ч. протестът в София приключи пред президентството. 

Протестното шествие във Варна блокира за известно време движението на централен булевард в града под надзора на засилено полицейско присъствие.  Антимоноплното шествие  достигна около 1000 души.

Конфликтите между неформалните лидери, относно избирането на Инициативен комитет, не успя да провали протеста във Варна. По време на събрание в Община Варна вчера, хората се разединиха, но това не оказа влияние върху самия протест. Снощи около 200 човека спореха до късно пред общината, докато други 2000 шестваха по улиците на града. Те обаче бяха водени не от обичайните лидери, а от ученици и младежи. В петък споровете кой да бъде лидер на протестите продължиха. Един от протестиращите заяви, че ще са по улиците „докато видим някаква промяна в сметките си за тока,предполагам че всичко ще стане както става в нашата държава, всичко ще се покрие ,ще замажат очите на хората ,ще им хвърлят малко прах в очите и дотам.”

Близо 500 души излязоха в Ямбол в израз на недоволството си от високите сметки за ток и монополите, съобщава БНР. Шествието е минало спокойно с пеене на патриотични песни и възгласи „Мафия“, „Монополите вън“ и „Българи юнаци“. Около 100 души в Пловдив скандират „Пловдив, събуди се“ пред Централната поща в града.

Протестите срещу енергийните монополи и високите сметки за ток не стихват в цялата страна.

 Дори жителите на най-големия ромски квартал у нас – „Столипиново“ излязоха на протест срещу високите сметки за ток. Те настояват EVN да смени електромерите им, така че да се преустанови дистанционното отчитане на показанията и да се върне отнетия преди години достъп на хората до тях, става ясно от репортажа на Нова телевизия.

Във Враца пък замеряха сградата на ЧЕЗ с тоалетна хартия. Протестът беше организиран като автопоход срещу монополите. В него се включиха и таксиметрови шофьори.

София /
България