Модни тенденции Пролет-Лято 2013: „Пучини, принцеси и пеперуди“

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

Само един поглед върху модните подиуми ни е повече от достатъчен, за да ни накара да решим, че почти всички дизайнери са решили да възкресят в новите си пролетно-летни колекции две от най-прочутите оперни героини на легендарния Джакомо Пучини. Кои ли? Това са кръвожадната принцеса Турандот и жертвоготовната пеперуда – мадам Бътерфлай. 

Blumarine S/S 2013

 Духът на Китай и Япония витае по котешката пътечка през този сезон и ни кара да мечтаем за екзотиката и изяществото на Изтока. Чистотата на линиите и липсата на претрупаност в силуетните решения на облеклата, която е характерна за отминалите времена в Пекин и Токио, може да се забележи при едно внимателно вглеждане в новите модни предложения. 

Etro

Приятно впечатление прави съвременният прочит на традиционните за гейшите и съпругите на мандарините облекла, аксесоари, а дори и прически. 

Blame’s

Класическото японско кимоно е повлияло на мнозина от дизайнерите, които го пресъздават спрямо своите собствени виждания. Разбира се, че не можем да видим негов толкова директен прочит през този сезон. Нека си припомним, че за разлика от традиционното европейско облекло, то не се стреми да подчертава фигурата, а по-скоро да акцентира само върху раменете и кръста. И именно тези негови характеристики, а и специфичните за него ръкави, са вдъхновили мнозина от модните творци. 

Gucci S/S 2013

Те не пропускат и да открият вдъхновение и в характерните десени на това традиционно облекло – прекрасни цветя, които разцъфтяват върху дрехите и сякаш всеки момент очакват върху тях да кацнат пеперуди. 

Дракони, птици и страховити митологически чудовища оживяват в бродерии, апликации и принтове. 

Etro

Специфичната яка на кимоното, толкова характерния за него широк колан, наречен оби, както и богатото напластяване на тъканите в тази дреха, определено са една от най-характерните за сезона тенденции. Без да копират директно своя първоизточник, те загатват по деликатен начин за тази връзка с Изтока, на която почти цялото модно дизайнерско войнство се подчинява. 

Използваните материи също са своеобразен поклон към източната магия. Те са с богата и изящна орнаментика и с характерни цветови решения. Мекият блясък на златистото изгряващо слънце; прозрачното сиво, което напомня за мъглите, обгърнали свещената планина Фуджияма; черното, което сякаш е взето от лъскавите пера на танцуващите брачните си танци жерави… 

Clements Ribeiro S/S 2013

Gucci

Inkblot

В цветовата модна палитра не е подминато и „агресивното” червено на китайските фенери.