“Ffrash” са мебели, изработени от отпадъци от бивши бездомни деца в Джакарта

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

от GreenTech.bg на 23/02/2013

Група дизайнери от студио, наречено „Ooms”, са зе захванали да работят по интересен социален проект в Индонезия, който помага да изведат хората от бедността, създавайки великолепни рециклирани продукти. Досега екипът е прекарал пет седмици в Джакарта, работейки с деца, които доскоро са живели на улицата. Те заедно работят по „Ffrash“ – еко проект, който включва събиране на боклук и отпадъчни материали и повторното им използване за производство на мебели. Справяйки се с огромния проблем с отпадъците в столицата, дизайнерите са създали творчески образователни проекти, за да говорят за устойчивостта и рециклирането.

Проектът е стартиран от Джина Прово Клуит Гонеш с покана към „Ooms” да формират сътрудничество между дизайнерите и местни деца, доскоро бездомни, от градския приют KDM. Заедно те организират семинари за събиране на отпадъци материали и да ги трансформират в нови вещи.

След като прекарали известно време в Джакарта и проучвали проблема с отпадъците из града, дизайнерите от „Ooms” се върнали в Нидерландия и се заели да работят по серия продукти, които могат да бъдат направени изцяло от отпадъчни материали. Проектите включват столове, направени от повторно използвана пластмаса и дърво, и вази, формирани чрез рециклиране на електрически крушки от местни рибарски лодки.

Екипът все още експериментира с проекти от широк спектър от събран боклук.

Публикувано в Рециклиране