Турски вестник “припозна” в образа на Ердоган Бойко Борисов

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Бойко Борисов ще се срещне с Оланд и Саркози в Париж

2015-04-13 21:45:29

Турският вестник „Олай“ в свой коментар за политическата ситуация в България сравни турският премиер Реджеп Ердоган с българският министър-председател в оставка Бойко Борисов.

 

Под заглавието „Защо Борисов не успя?“, авторът Ихсан Айдън напомня, че и двамата лидери преди това са били кметове – единият на София, другият на Истанбул. И двамата са учредили партии, които са спечелили избори. Но докато партията на Ердоган вече 10 години управлява страната, то бившият кмет на София се оттеглил от властта месеци преди да изтече мандата му, пише Айдън. 

Още по-фрапиращ е фактът, че според социологическите проучвания управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  се радва на подкрепата на повече от 50 % на турското население, а в „в София правителството, което не успя да изпълни дадените на народа обещания въпреки подкрепата на ЕС, се предаде”. 

В материала се подчертава също, че за разлика от турския премиер Борисов не е успял „да избави страната си от положението й на най-бедна държава в ЕС“, нито да я спаси от икономическата криза, която преживява. 

Засегнат е и въпросът с турското малцинство, като според автора „не е направена и най-малка крачка за подобряване на правата“ на неговите представители. 

По думите на Айдън обаче именно турското малцинство може да се превърне в ключов фактор на следващите парламентарни избори, а партията на етническите турци би могла дори да стане партньор в едно ново правителство.