Интриги на Цветелина Бориславова минирали кабинета на Борисов

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Бойко Борисов ще се срещне с Оланд и Саркози в Париж

2015-04-13 21:45:29

ЕС работи за оставането на Гърция в еврозоната

2015-04-13 14:59:24

Банкерката кукловодка на Трайчо и Дянков 

Кръгове около бившата приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова пробутват на президента Плевнелиев Симеон Дянков за служебен премиер или поне отново за финансов министър. 

Два месеца преди Великден вече бившият вицепремиер изживя истинска страстна седмица. Балканските страсти му предложиха меню от  „осанна до разпни го”. Така най-хваленият по поръчковите медии на ГЕРБ министър се превърна в изчадие, довело до провал кабинета на генерала. 

ТВ7, която се прослави като фронтмен на сваленото от улицата правителство, вече е обявила Дянков за персона нон грата, разкривайки провалите му в професионалните и лични изживявания. Само преди дни уж тежката артилерия на същата телевизия обяви финансовия министър, че е сред 100 най-често цитирани икономисти в света. Звучи брутално невероятно, но ни облъчиха с тази смехотворна новина. Ето  дословно визитката, с която омразния вече Дянков бе представен на 3 февруари преди интервю с жената, която върви по ръба на бръснача: „Завършил УНСС, д-р по търговски и финансови отношения на Мичиганския университет. От 1995 г. работи във Световната банка като експерт по финансово и частни дело. Участва в различни програми на банката по приватизация, корпоративно управление в Северна Африка, Източна Азия и други райони на света. Водещ автор  на годишния обзор на Световната банка World Development Report, 2002 г. Автор на повече от 70 специализирани статии в най-авторитетните икономически издания в света. Създател на годишния доклад Doing Business Report, най-продаваното издание на Световната банка в над 100 хил. копия. Един от 100-те най-цитирани икономисти в света, директор на научен център в Харвард. От 29 юли 2009 г. е министър на финансите на България”. По-късно пак в същото предаване стана ясно, че министърът е получил дори и оферта от световно издание да напише книга за европейската криза.

Вече няма място за съмнение, че Дянков и политиката му са били част от пиарска кампания, вероятно платена, която е трябвало да бетонира позициите му в обществото и пред господаря –генерал. Когато ТВ7 го нареди сред 100 най-цитирани икономисти в света Дянков вече  е бил с единия крак извън правителството и затова си е поръчал кризисното интервю. 

Според източник на Faktor.bg от МС малко преди България да разбере, че финансовият й министър е в Топ 100 на световните икономисти, Борисов получил като изневиделица силен шамар от Брюксел. Оказало се, че държавата отказва да преведе на съюза задължителната вноска от 180 млн. евро за подпомагане на бедстващи в света страни, а в същото време премиерът договарял за България 12,6 млрд. евро, които трябва да получим до 2020 г. На всичко отгоре Дянков пратил до ЕК арогантно писмо, с което обяснявал, че на този етап държавата не може да направи плащанията, поради решаване на други финансови проблеми. Наложило се Борисов не само да разпореди светкавично превеждане на целевата сума, но и да пише лично извинително писмо за наглото поведение на министъра.

Генералът обаче истински побеснял, след като разбрал, че Дянков е на зимна ваканция в Родопите, в компанията на отлъчения Трайчо Трайков и бившата му приятелка Цветелина Бориславова. „Тогава чашата на наглостта му преля, не можа да го спаси дори тъстът му, който работи в ЦРУ”, казва близък до Борисов. 

С двамата бивши министри по снежните писти били и гаджетата им, които работеха в съответните министерства. Единият ден елитната групичка карала ски на Пампорово и обядвали разточително в механа „Бохеми”, а на следващия Трайчо и Дянков се забавлявали на пистите на „Мечи чал”, край Чепеларе.  Източници, близки до Борисов твърдят, че Трайчо и Дянков били заплетени в интриги и коварство  от чаровната банкерка. От близо година тя се опитвала да минира с капризите си работата на правителството. Цялата задкулисна завера била заради проваления й проект за зелена енергия. Властната банкерка, която просперира от продавачка на бои и прежди, инвестирала близо 20 млн. евро, но сега била бясна, че Бойко и Делян Добрев променили цените, на които държавата изкупува електрическата енергия от фотоволтаици. Сега новата цена не може да надвишава германската от 0,28 евроцента, а до скоро е била 0,41 евроцента. От друга страна, Борисов не можел да прости на Трайчо Трайков, че го подвел по много важни за държавата теми в икономическото министерство, а на всичко отгоре бил засичан на няколко пъти да ходи на срещи във важно партньорско посолство, за да се предлага като фактор в България. Паралелно с това топял и шефа си. Предполага се, че зад соловите му изяви отново е стояла банкерката, която от две години е в крайно обтегнати отношения с лидера на ГЕРБ.

„Цветелина ги води за носа Дянков и Трайчо, но те  са проблемно зависими, защото младежите знаят много за нея – номерата на банковите й сметки, тайни операции и т.н.”, обяснява познавач на интригите в лобито на Бориславова. 

Според него групичката на банкерката е тотално заблудено, смятайки, че след Бойко, народът ще заобича тях и че с пари могат да си купят всяка власт.