Домът на киното с нов дигитален и 3D образ

5
Добави коментар
chuime
chuime

„Дом на киното“ отново отвори врати за зрители, при това – ремонтирано и с модернизирана техника!

22 февруари е паметна дата за Дома на киното: над 200 души присъстваха на първата дигитална прожекция в киносалона и имаха възможност да се насладят на „Пина” на 3D на Вим Вендерс. Самият режисьор поздрави зрителите с видеообръщение, изпратено специално за случая от Бразилия, където снима новия си филм: 

„Здравей, София! Аз съм Вим Вендерс. Поздравявам ви за дигитализацията на Дома на киното! Зная добре, че това е водещото арт-кино в страната, и това е единствената, най-логична стъпка! 

Браво, Кита! На теб и твоя екип! Пожелавам много успех на предстоящия фестивал!

Бих искал лично да представя „Пина”. Всичко, което мога да ви кажа е, че ви предстои удивително пътешествие, особено ако си мислите, че не сте големи почитатели на танца… все още… Изпращам поздрави от Бразилия, снимам новия си филм тук. Бъдете здрави!”

„Не мога да сдържа вълнението си от това, което гледам”, сподели Стефан Китанов от „Арт Фест”, които, заедно с „Камера”, менажират Дома на киното на Съюза на българските филмови дейци. „Имах шанса да присъствам на световната премиера на „Пина” в Берлинале Паласт преди 2 години – едно от най-емоционалните преживявания в моя киноживот. Оттогава си мечтая Домът на киното да отвори врати като дигитален киносалон именно с този филм, който е едно от най-значимите постижения на съвременното кино. Благодарение на подкрепа от НФЦ, програма МЕДИА и специално отношение от страна на Барко и Динакорд успяхме да покрием част от разходите по закупуването на нова дигитална техника, което е процес, започнал преди няколко години с изплащането на Долби Диджитал процесор и нови съраунд колони.

Но ти не можеш да направиш дигитална прожекция с половин техника. А и процесът не се изчерпва само с купуването на дигитален проектор. Трябваше да авансираме средства, за които отново кандидатстваме, в цялостната дигитализация. Направихме основен ремонт на кинокабината и отоплителната инсталация, сложихме модерни противопожарни врати, сменихме екрана със силвър скрийн, който е с по-висока отразителна способност за светлината и позволява прожекции на 3D от новата система Real D. Екранът вече е рамкиран с маскинг по най-модерни стандарти.

Подмяната на столовете е много скъпа операция, но поне ги ремонтирахме и ще ги претапицираме в най-скоро време. Дано някой ден имаме средства и да ги подменим. Още много неща трява да се подменят, ремонтират, променят. Имаме планове и за фоайето… Надяваме се за Дома на киното да се казва: „В Дома на киното е като на кино, но се чувствам като у дома! И да има все повече млади хора в салона.”, завърши Китанов преди да представи „Пина” на зрителите от следващата прожекция.

Изключителният филм на Вим Вендерс най-после намери своя Дом в България. Освен него в Дома на киното тази седмица могат да се гледат още няколко дигитални филма, сред които „Животът на Пи” на 3D на Анг Лий (11 номинации за Оскар) и „Арго” на Бен Афлек (7 номинации за Оскар).

Всичко за София Филм Фест можете да следите ТУК