Аляски маламут – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

23.02.2013

Източник: Wonderlane

Темперамент:   Аляският маламут е дружелюбен, мил и общителен. Той е приятел на всички – от членовете на семейството, до непознатите посетители в дома. Това куче не би могло да се приспособи към живота в малко обкръжение. В неговия живот непременно трябва да присъстват повече хора, защото вниманието им ще бъде непрекъснато ангажирано от активния им питомец.

 

 

Данни за породата:    Тегло: 38 – 50 кг; височина при холката: 63,5 – 76 см

  Тегло: 34 – 50 кг; височина при холката: 58 – 76 см

 

 

Външни белези: Главата е широка. Очите са бадемовидни, поставени са косо. Цветът им винаги е кафяв и никога син, за разлика от сибирското хъски. Ушите са широко поставени и изправени. Стопът не е ясно изразен. Муцуната е средно широка и дълга, с ножицовидна захапка. Носната гъба е черна, рядко кафява. Вратът е добре замускулен и леко извит. Трупът има правоъгълна форма, но не е прекалено дълъг. Гръбната линия е сравнително права, а към крупата е наклонена. Опашката е добре окосмена и се носи над гърба без да е навита. Гръдните и тазовите крайници са силно замускулени и прави. Лапите са малки. Окраската на главата е подобна на шапка или маска с по – тъмно оцветена козина. Може да се наблюдава и ивица по срединната линия на муцуната. Космената покривка е гъста, а цветът й може да бъде разнообразен – от светлосиво до черно, или от самурено, през червеникаво до кафяво. Някои маламути са чисто бели.

 

 

Здравословни проблеми: Често се наблюдава катаракта на очите и тазобедрена и лакътна дисплазия. Породата е предразположена към заболявания на ставите.  

История, произход и предназначение: Смята се, че аляският маламут произхожда от Аляска, и по – точно от бреговете на Чукотско море. Сред ескимоското племе маламути се раждат прадедите на днешното чистокръвно куче. То било изключително издръжливо, поради което било идеално впрегатно животно.