Хиляди българи у нас и в чужбина излизат на протест

3
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Национален протест срещу монополите ще се състои и тази неделя цялата страна.  В София протестът ще тръгне в два лъча. Единият ще тръгне в 11.00 часа от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента. Очаква се в днешния мирен протест в София да се включат много хора, в това число и от близките области.      

В Бургас часът остава същия – 11:00 часа, но мястото се променя като този път протестиращите ще се събират на площад „Тройката”, а не в пред офиса на EVN.   Към момента близо 4000 бургазлии са заявили присъствие в социалната мрежа. Протести днес ще има и в други градове на страната.

Освен в България, протести ще има и в чужбина. Българите, живеещи извън границите на страната, се обединяват в социалната мрежа Фейсбук и заявяват, че въпреки че са далеч от родината, те не забравят, че са българи. Повече за протестите в чужбина четете тук.  

Припомняме, че вчера представители на протестиращите от 35 града се събират на срещи в Сливен и в София, където стигнаха до общата позиция парламентът да не се разпуска. Президентът да не назначава служебно правителство, а програмно, което да започне спешни мерки, поискаха в декларация представителите на 25 протестиращи градове, които се събраха в Сливен. Исканията са:

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток – клиенти на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК, до установяване на легитимността на сметките.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия. 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ “Козлодуй” да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

3. Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции. 

5. Разсекретяване на всички договори на производители на електроенергия за вътрешния пазар.

6. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.

7. Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

8. 50% гражданска квота в ДКЕВР.

9. Индивидуални договори с топлофикациите. Всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие. 

10. Индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия.

11. Премахване на понятието “прогнозно количество”.

12. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

13. Премахване на дружествата за топлинно счетоводство.

14. Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода.

15. Държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Тъй като президентът Росен Плевнелиев остава единственият легитимен представител на държавата, от него протестът ще поиска удължаване работата на парламента. “Не искаме предсрочни избори. Не искаме служебен кабинет. Искаме програмно правителство с програма от гореизброените 15 точки”.

Протестиращите искат още:

1. Промени на изборния закон;

2. Преминаване от пропорционална към мажоритарна система;

3. Процедура за отзоваване на депутати;

4. Народните представители да носят наказателна отговорност за действията си;

5. Гражданска квота във всички държавни и регулаторни органи.