ИСКАНЕ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЛИХВОТОЧКИТЕ -без поставяне на услови

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

ИСКАНЕ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЛИХВОТОЧКИТЕ -без поставяне на условия и сегашните пречки

http://112233.blog.bg/novini/2013/02/21 … sl.1056098

Крайно време е да се сложи край на дългогодишния проблем с лихвоточките, и държавата да постъпи коректно към собствените си граждани, притежатели на лихвоточки по старите жилищни влогове.

ЗА ТАЗИ ЦЕЛ

НЕЗАБАВНО следва да бъде изплатена парична компенсация за притежаваните от вложителите жилищни лихвочисла(т.нар. „лихвоточки“),

Изплащането на лихвочислата да бъде извършено без поставяне на сегашните условия, пречки ,спънки,

Да се изплатят лихвочислата, без да се преминава през сегашната абсурдна и тежка административна процедура,

Лихвоточките да се платят на всеки притежател на лихвоточки, без поставяне на други изисквания, освен да докажеш, че притежаваш лихвоточки.

Да се приеме изцяло нов закон, който да уреди по справедлив и честен начин изплащането на лихвоточките, а сегашния ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИ С МНОГОГОДИШНИ ЖИЛИЩНО-СПЕСТОВНИ ВЛОГОВЕ да бъде отменен незабавно. Сега действащия закон не „урежда правата на притежателите на жилищни влогове „-както пише в закона, а създава пречки, спънки и неизпълними условия, в резултат на което повечето лица с лихвоточки са ПРАВОНЯМАЩИ. Днес се получава така,че държавата като не плаща на правонямащите, от спестеното плаща(макар и с голямо закъснение) на правоимащите-което е абсурд. Правоимащ трябва да е ВСЕКИ С ЛИХВОТОЧКИ. Без други условия.

В новия закон-

ДА СЕ ПРЕМАХНЕ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ПРАВОИМАЩИ И ПРАВОНЯМАЩИ притежатели на лихвочисла. ВСИЧКИ ЛИЦА С ЛИХВОТОЧКИ ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА ПРАВОИМАЩИ, И ДА СЕ ПЛАТЯТ ЛИХВОТОЧКИТЕ НА ВСЕКИ ПРИТЕЖАТЕЛ НА ЛИХВОТОЧКИ, а не както е сега повечето лица с лихвоточки да са правонямащи поради ограниченията в закона.

Така ,както държавата намери 2 милиарда лева за да плати вноските по дълга през януари 2013г. към външни кредитори, ще се намерят пари и за да се плати дългът към вътрешните кредитори. Защото ние, притежателите на лихвоточки СМЕ КРЕДИТОРИ НА ДЪРЖАВАТА. Лихвоточките са неплатените лихви по старите жилищни влогове, престояли десетилетия като блокирана сума, с обещанието да получим жилища. Държавата наруши договора си към нас, и не ни предостави договорените жилища, поне да плати компенсация за лихвоточките – по нови правила, по реда на нов закон-като се ПЛАТИ НА ВСЕКИ С ЛИХВОТОЧКИ, а не както е сега само на някои.

Разделението на правоимащи и правонямащи следва да бъде премахнато, и правоимащи да са всички притежатели на лихвоточки. Сегашния абсурд държавата- длъжник да поставя условия и да определя на кого да плати и на кого няма да плати не може да продължава. Отношенията кредитор – длъжник са отношения между частноправни субекти, без значение че длъжникът е държавата(в случая държавата действа като гражданскоправен субект в гражданскоправни отношения,, а не като субект на публичното право). Длъжникът-в случая държавата следва да си плати дълга към кредиторите-хората с лихвоточки безусловно, без длъжникът да си позволява да поставя неизпълними условия към кредитора.

Възниква въпроса-за нашата държава външните кредитори по-важни ли са, след като през януари държавата плати два милиарда лева външен дълг, а не плаща задължението си към вътрешните кредитори-собствените, български граждани?

30 – годишния проблем, десетилетната сага с лихвоточките следва да бъде решена по единствения възможен начин-ДЪРЖАВАТА ДА СИ ПЛАТИ ДЪЛГА, КЪМ КРЕДИТОРИТЕ-300 000 ПРИТЕЖАТЕЛИ НА ЛИХВОТОЧКИ.

Спешно следва да бъде приет

НОВ ЗАКОН ЗА ЛИХВОТОЧКИТЕ, В КОЙТО ДА БЪДЕ ЗАПИСАНО -кратко и ясно(примерен текст):

Закон за безусловното изплащане компенсация за притeжаваните жилищни лихвочисла

„Министерството на финансите изплаща парична компенсация за притежаваните жилищни лихвочисла без поставяне на условия. Плащането се извършва по банкова сметка , посочена от притежателя на лихвоточките в 30 – дневен срок от представяне на документ за притежавани на лихвочисла и заявление за получаване на компенсацията. Компенсацията е в размер на –– лева на лихвочисло. „

Кратко и ясно-плащането на лихвоточките следва да е в пари, да се плати на всеки с лихвоточки- и то без никакви условия, и бюрократични спънки -както по сегашния закон.